Φωτογραφία / Shutterstock
Φωτογραφία / Shutterstock
01|05|2024 10:05
SHARE
WATER FASTING

Νηστεία με νερό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο δημοφιλή τάση στη διατροφή -Τα οφέλη και οι κίνδυνοι


Η δίαιτα μόνο με νερό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει γίνει μία δημοφιλής τάση ευεξίας ως ένας άλλος τρόπος διαλειμματικής νηστείας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η δίαιτα μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να προάγει την υγεία στο σύνολό της. Ωστόσο, κατά πόσο είναι ασφαλής;

Τι ακριβώς είναι η νηστεία με νερό και ποια τα οφέλη

Το water fast, απαιτεί την πλήρη αποχή από το φαγητό και την κατανάλωση μόνο νερού για κάποιες ώρες ή και για μέρες. Ο κυριότερος λόγος που ο κόσμος αποφασίζει να ακολουθήσει νηστεία νερού είναι φυσικά η προσδοκία για απώλεια βάρους. Αναζητούν έναν άμεσο τρόπο να χάσουν βάρος με έναν απλό τρόπο. Ορισμένοι την ακολουθούν επειδή ελπίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, όσα δηλαδή περιλαμβάνουν και το περίσσιο βάρος.

Φωτογραφία/Shutterstock

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να δοκιμάσετε τη νηστεία με νερό, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο που νηστεύετε. Η νηστεία 16/8 είναι μια δημοφιλής, πιο διαχειρίσιμη μορφή διαλείπουσας νηστείας, η οποία περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής για 8 ώρες κάθε μέρα και την κατανάλωση μόνο νερού για τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη νηστεία στο νερό για οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις και το πρόγραμμά σας. Ωστόσο, η νηστεία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (όπως 24 έως 72 ώρες κάθε φορά) μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένα άτομα και συνήθως δεν συνιστάται, εκτός εάν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ενώ νηστεύετε, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Επίσης, γενικά συνιστάται να αποφεύγετε την έντονη άσκηση και να επιμένετε σε ελαφρύτερες δραστηριότητες, όπως η γιόγκα. Εάν η δουλειά σας είναι σωματικά απαιτητική, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε τη δίαιτά σας σύμφωνα με το πρόγραμμά σας για να αποτρέψετε αρνητικές παρενέργειες.

Αφού ολοκληρώσετε τη δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Προσπαθήστε να επιμείνετε σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια και φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, ιδιαίτερα φυτικές πηγές ή ψάρια, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής υγείας μετά τη νηστεία σας.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να στοχεύετε σε μικρότερα, ελαφρύτερα γεύματα αμέσως μετά τη νηστεία και να εισάγετε σταδιακά μεγαλύτερα γεύματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγαλύτερες νηστείες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου επανασίτισης, μιας σοβαρής πάθησης που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μετατοπίσεων υγρών και ηλεκτρολυτών μετά από μια περίοδο ασιτίας.

Θα χάσετε βάρος αλλά και μύες

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο υπό την καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής Krista Varady, έδειξε ότι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της νηστείας με νερό στη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι αμφίβολη.

Οι συμμετέχοντες στις παρατεταμένες νηστείες παρουσίασαν απώλεια περίπου των 2/3 του βάρους τους σε άλιπη μάζα (μύες) και 1/3 σε λιπώδη μάζα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα τυπικά σενάρια απώλειας βάρους, όπου χάνεται περισσότερο λίπος από μυς. Η Varady εξήγησε ότι αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται σε ακραίες νηστείες, καθώς το σώμα απαιτεί συνεχή πρόσληψη πρωτεΐνης. Χωρίς αυτή την πρόσληψη πρωτεΐνης, το σώμα αντλεί από τη μυϊκή μάζα.

Συμπερασματικά, η νηστεία στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά η βιωσιμότητα αυτών των αποτελεσμάτων παραμένει αβέβαιη. Τα μεταβολικά οφέλη μειώνονται γρήγορα μετά το τέλος της νηστείας.

Φωτογραφία/Shutterstock

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία με νερό

Η συγκεκριμένη νηστεία δεν συνιστάται για όλους, καθώς όλοι ξέρουμε πως όταν δεν καταναλώνουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από νερό, θα εμφανίσουμε ορισμένα προβλήματα. Το φαγητό άλλωστε είναι το βασικό μας καύσιμο. Σύμφωνα με την Kaytee Hadley, διαιτολόγο με έδρα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια σημειώνει ότι οι ακόλουθες ομάδες πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία στο νερό:

  • Παιδιά
  • Εφηβοι
  • Έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα με παθήσεις
  • Ενήλικες άνω των 75 ετών
  • Άτομα με ιστορικό διαταραχής διατροφής

Είναι επίσης καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε παρατεταμένες νηστείες, καθώς η παραμονή 24 ωρών ή περισσότερο χωρίς φαγητό μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους.

SHARE