αρνί πιάτο
Φωτογραφία/Shutterstock
05|05|2024 09:00
SHARE
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Το τραπέζι του Πάσχα: Πόσες θερμίδες έχουν τα παραδοσιακά φαγητά και πώς να κάνετε «έξυπνες» επιλογές


Την περίοδο του Πάσχα όπου κι αν βρισκόμαστε σίγουρα θα είμαστε «περικυκλωμένοι» από μεγάλες ποικιλίες φαγητού με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μείνουμε πιστοί στην διατροφή μας -αν κάνουμε- και να πάρουμε θερμίδες.

Λίγο το αρνί, λίγο η μαγειρίτσα, λίγο τα σοκολατάκια, όλο και κάτι θα τσιμπολογήσουμε. Επομένως καλό είναι να γνωρίζουμε τις θερμίδες που περιέχουν για να προσέξουμε όσο μπορούμε.

Κόκκινα αυγά

Σίγουρα αφού τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας όλο και κάποιο θα καταναλώσουμε. Τα βραστά αυγά είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν μόνο 75 με 80 θερμίδες το ένα.

Φωτογραφία/Shutterstock

Αρνί 

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το αρνί θερμιδικά δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχει αλλά και λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Θεωρείται κόκκινο κρέας και περιέχει πολύ λίπος στην μυϊκή ίνα (ενδομυϊκό λίπος) το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί όπως για παράδειγμα στο χοιρινό κρέας. Ένα αρνί μπούτι με πέτσα ψητό (100 γρ) περιέχει 316 θερμίδες, αρνί παϊδάκια (100 γρ) περιέχει 492 θερμίδες, ωμοπλάτη με πέτσα (100 γρ) περιέχει 316 θερμίδες.

Φωτογραφία/Shutterstock

Κατσίκι

Το κατσίκι αποτελεί καλύτερη επιλογή από το αρνί λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος αλλά και σε θερμίδες. (100 γραμμάρια κατσίκι περιέχουν περίπου 166 με 200 θερμίδες και 5 με 10 γραμμάρια λίπους. Όμως, η κατανάλωση του θέλει προσοχή καθώς το κατσίκι περιέχει περισσότερα trans λιπαρά από το αρνί και περισσότερο νάτριο.

Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι πρόκειται πραγματικά για τον «πρωταγωνιστή» της Κυριακής του Πάσχα, ωστόσο έχει πολλά λιπαρά τα οποία περιέχουν ποσότητες χοληστερίνης. Τα 100 γραμμάρια κοκορέτσι περιέχουν περίπου 250 θερμίδες.

Μαγειρίτσα

Το βράδυ της Ανάστασης οι περισσότεροι σίγουρα θα φάνε τη παραδοσιακή μαγειρίτσα η οποία περιέχει εντόσθια. Ωστόσο οι θερμίδες μιας μερίδας μαγειρίτσας αγγίζουν τις... 500.

Πατάτες φούρνου

Οι αγαπημένες πατάτες φούρνου που θα συνοδεύσουν τα κρεατικά μας θα μας δώσουν περίπου στις 566 θερμίδες/ 255 γρ.

Φωτογραφία/Shutterstock

Κουλουράκια/Τσουρέκι

Κατά μέσο όρο 60 γραμμάρια κουλουράκια είναι ικανά να μας προσφέρουν περίπου 230 με 260 θερμίδες, το ίδιο φυσικά και το τσουρέκι το οποίο στα 70 γραμμάρια μας δίνει περίπου 270 θερμίδες.

Σοκολατένια Αυγά

Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Καλύτερα πάντως να επιλέξετε πασχαλινό αυγό από σοκολάτα υγείας και όχι γάλακτος.

Φωτογραφία/Shutterstock

Οι «έξυπνες» εναλλακτικές

Αν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε τα γεύματά σας κατά τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα χωρίς να φορτωθείτε με θερμίδες καλό θα είναι να κάνετε το εξής: Αρχικά από το πρωί φροντίστε να έχετε καταναλώσει ένα καλό πρωινό, για παράδειγμα δημητριακά ολικής άλεσης με γιαούρτι ή με γάλα.

Έπειτα το μεσημέρι προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσετε το πιάτο σας προσθέστε περισσότερα λαχανικά και λιγότερα κρεατικά. Προτιμήστε να καταναλώσετε νερό ή κάποιο αναψυκτικό και όχι αλκοόλ και όταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο καταναλώστε με μέτρο κάτι μικρό.

Τέλος, για το βράδυ, αποφύγετε να φάτε πάλι... αρνί και προτιμήστε κάτι πιο υγιεινό όπως γιαούρτι, φρούτα ή δημητριακά!

SHARE