μητέρα κόρη
Φωτογραφία/Unsplash
MOTHER & DAUGHTER

Σχέση μητέρας - κόρης, ένας ιδιαίτερος δεσμός: Τα 5 στοιχεία που δείχνουν ότι είναι υγιής


Συχνά οι σχέσεις μητέρας και κόρης στο μυαλό των ανθρώπων είναι εξιδανικευμένες, στην πραγματικότητα όμως είναι περίπλοκες και ποικίλουν καθώς με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν, παίρνοντας πολλές διαφορετικές μορφές εντός της οικογένειας.

Σίγουρα δεν είναι όλες οι σχέσεις μητέρας - κόρης υγιείς και ενδεχομένως να χρειάζεται πολύ κόπο και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές προκειμένου να διορθωθούν, ωστόσο υπάρχουν και πολλές που είναι και μας κάνουν να πλημμυρίζουμε από ασφάλεια, εμπιστοσύνη και αγάπη. Σύμφωνα με το psychologytoday.com, μία σχέση μητέρας - κόρης που στοχεύει στην θετική ενίσχυση μπορεί να χτιστεί αν διέπεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση

Η αίσθηση της αυτοεκτίμησης μιας κόρης βασίζεται στο πώς πιστεύει ότι φαίνεται μέσα από τα μάτια της μητέρας της. Οι κόρες εκτιμούν τον εαυτό τους με βάση το πώς πιστεύουν ότι οι μητέρες τις εκτιμούν. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε στην κόρη σας πόσο πολύ την εκτιμάτε ακόμα και αν κάνει επιλογές διαφορετικές από αυτές που θα θέλατε εσείς. Αν θέλετε να νιώθει ικανή ώστε να επιλέγει πιο σωστά θα πρέπει να της δείξετε εμπιστοσύνη και παράλληλα να την νουθετείτε.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη πρέπει να λειτουργεί αμφίδρομα σε κάθε σχέση. Οι μητέρες πρέπει να εμπιστεύονται τις κόρες τους αρκετά ώστε να τις αφήνουν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να κάνουν τα δικά τους λάθη, σε λογικό επίπεδο, αν αυτό πρέπει να συμβεί, προκειμένου να ληφθούν μαθήματα έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει προσωπική ανάπτυξη. Εάν θέλετε η κόρη σας να εμπιστευτεί τη δικιά σας προτροπή θα πρέπει να την εμπιστευτείτε και εσείς.

Σεβασμός στη διαφορετικότητα

Μητέρες και κόρες συχνά πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι πρέπει να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο σχεδόν για τα πάντα! Είναι προτιμότερο να μάθετε τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας έχει επιλέξει να σκέφτεται με τον συγκεκριμένο τρόπο, από το να την πείσετε να αλλάξει. Να θυμάστε πως επειδή είστε η μητέρα της δεν σημαίνει ότι γνωρίζετε λεπτομερώς πώς κατανοεί τον κόσμο.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία στις οικογενειακές σχέσεις συχνά εκλείπει παρόλο που είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για να αντιληφθούμε εις βάθος τους γύρω μας. Το να μιλάτε για το πώς νιώθετε και να ξεκαθαρίζετε καταστάσεις βοηθά στη διατήρηση όλων των παραπάνω. Ο τρόπος που επικοινωνείτε και εξηγείτε πως σκέφτεστε είναι εξαιρετικά σημαντικός και επίσης λειτουργεί ως μάθημα στην κόρη σας σχετικά με τις υπόλοιπες σημαντικές σχέσεις στη ζωή της. Η κατηγορία, η ή επίθεση σίγουρα δεν δίνει χώρο ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης.

Φωτογραφία/Unsplash

Φιλία

Μερικές μητέρες και κόρες γίνονται οι καλύτερες φίλες κατά την περίοδο της ενηλικίωσης. Αυτό σίγουρα δε συνιστάται όταν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία, ωστόσο αργότερα αναπτύσσονται εξαιρετικές σχέσεις καθώς οι κόρες ωριμάζουν. Επομένως η καθεμία μπορεί να εκτιμήσει την άλλη ως άτομο, ξεχωριστά από τον οικογενειακό ρόλο.

Καθώς η κόρη ενηλικιώνεται, αποκτά σύντροφο ή αργότερα δικά της παιδιά και συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι η μητέρα της είναι κι αυτή μια άλλη γυναίκα, ένας άνθρωπος,  με πραγματικές διαστάσεις. Από την άλλη κι η μητέρα αρχίζει  σιγά σιγά να χαλαρώνει με την πάροδο των χρόνων και να  γίνεται κάποια που η κόρη της  μπορεί να εμπιστεύεται.

Το psychologytoday, σημειώνει πως ως μητέρες μην προσπαθείτε να αναγκάσετε την κόρη σας να ζήσει τις δικές σας ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του στόχο στη ζωή. Σίγουρα θα είστε δίπλα της, όχι όμως επιβάλλοντάς της τα όνειρά σας ή αυτά που θεωρείτε εσείς «σωστά».
καθώς μια «υγιής» σχέση μητέρας - κόρης είναι μια σχέση που επιτρέπει την εγγύτητα και την ενότητα,  αλλά ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία. 

Τέλος, ως κόρες, αν αποδεχτείτε τα ελαττώματα και τις ελλείψεις της μητέρας σας ίσως να τις δείτε από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Η μητρότητα δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται – να είστε ευγνώμονες και μην παραλείπετε να δείχνετε την εκτίμησή σας στη μητέρα σας.

SHARE