Η άγνωστη και αρκετά περίεργη αιτία της ουρολοίμωξης
Σε μια νέα επιστημονική έρευνα, εντοπίστηκε μια απρόσμενη αιτία για τις ουρολοιμώξεις και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Οι ουρολοιμώξεις, ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες, ενδέχεται να έχουν μια προέλευση πιο απρόσμενη απ’ ό,τι νομίζαμε. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση κρέατος μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό mBio δείχνει ότι οι ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με τρόφιμα είναι πολύ πιο συχνές απ’ όσο πιστεύαμε.
18% των ουρολοιμώξεων συνδέονται με το κρέας
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου George Washington ανέλυσαν περισσότερα από 5.700 δείγματα E. coli από ασθενείς που έπασχαν από ουρολοιμώξεις, καθώς και δείγματα κρέατος από καταστήματα των ίδιων περιοχών. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο γενετικής ιχνηλάτησης, κατόρθωσαν να διαπιστώσουν εάν τα στελέχη του βακτηρίου προέρχονταν από ανθρώπινες ή ζωικές πηγές.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, το 18% των ουρολοιμώξεων οφειλόταν σε στελέχη E. coli που προέρχονταν από το κρέας. Από τα πιο «επικίνδυνα» είδη αναδείχθηκαν το κοτόπουλο (38%), η γαλοπούλα (36%), το βοδινό (14%) και το χοιρινό (12%). Ένα ακόμη ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι κάτοικοι λιγότερο ευνοημένων περιοχών είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη που σχετίζεται με διατροφική μόλυνση.
Η γυναικεία ανατομία διευκολύνει τη μετάδοση
Το βακτήριο E. coli, που βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερο των ζώων, μπορεί να περάσει στο κρέας κατά τη σφαγή ή την επεξεργασία, λόγω επιμόλυνσης. Όταν καταναλωθεί, είναι πιθανό να εγκατασταθεί στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια να μετακινηθεί προς την ουροδόχο κύστη μέσω του πρωκτού, διαδικασία που είναι πιο εύκολο να συμβεί στις γυναίκες, λόγω της εγγύτητας μεταξύ ουρήθρας και πρωκτού.
Ο σύνδεσμος μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και ουρολοιμώξεων δεν είναι καινούργιος. Ήδη από το 2023, μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι βακτήρια που προέρχονται από το κρέας προκαλούν περισσότερες από μισό εκατομμύριο ουρολοιμώξεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το κρέας δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος παράγοντας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξηγεί περίπου το 20% των περιπτώσεων.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Οι ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύεται καλά το κρέας, να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής στην κουζίνα και, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.