Κουζίνα/Φωτογραφία Shutterstock

Πώς να κάνετε τον απορροφητήρα σας να δείχνει σαν καινούργιος, χωρίς κόπο

Είτε πρόκειται για έναν απλό απορροφητήρα ενσωματωμένο στα ντουλάπια είτε για έναν πιο εντυπωσιακό, σχεδιασμένο να ξεχωρίζει, ο ρόλος του παραμένει ο ίδιος: να απορροφά τα λιπαρά σωματίδια και να απομακρύνει τις οσμές που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα.

Ακόμη και αν τον χρησιμοποιείτε μόνο περιστασιακά, η συσσώρευση λίπους στο εσωτερικό μπορεί να μετατραπεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς. Γι’ αυτό, ο σχολαστικός καθαρισμός του είναι απαραίτητος.

Πριν πιάσετε τα καθαριστικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον οδηγό χρήσης του κατασκευαστή, τον οποίο μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο, ώστε να δείτε τις οδηγίες που αφορούν ειδικά το δικό σας μοντέλο. Αποσυνδέστε τον απορροφητήρα από το ρεύμα ή κατεβάστε τον διακόπτη ασφαλείας και φορέστε γυαλιά για να προστατεύσετε τα μάτια σας από πιθανές πιτσιλιές.

Πώς να κάνετε τον απορροφητήρα σας να μοιάζει και πάλι καινούργιος

Τι θα χρειαστείτε

  • Μαγειρική σόδα
  • Υγρό πιάτων με απολιπαντική δράση
  • Βραστό νερό
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι
  • Μπουκάλι ψεκασμού
  • Βούρτσα με μαλακές τρίχες
  • Πανιά μικροϊνών
  • Νιπτήρα ή μεγάλο ταψί

Οδηγίες βήμα προς βήμα

Ξεκινήστε αφαιρώντας το φίλτρο από την κάτω πλευρά του απορροφητήρα. Συνήθως σύρεται προς τα έξω ή απασφαλίζεται με ένα μικρό μάνδαλο. Αν υπάρχει σχάρα, αφαιρέστε και αυτή. Γεμίστε τον νεροχύτη ή ένα μεγάλο ταψί με βραστό νερό, προσθέστε μια κουταλιά υγρό πιάτων και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και αφήστε το φίλτρο να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, προχωρήστε στον καθαρισμό του ανεμιστήρα και των εξωτερικών επιφανειών. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων. Ψεκάστε τις επιφάνειες και σκουπίστε τις με πανί μικροϊνών, ακολουθώντας την κατεύθυνση του ανοξείδωτου χάλυβα για να αποφύγετε γρατσουνιές. Αν συναντήσετε έντονη συσσώρευση λίπους, τρίψτε απαλά με μια βούρτσα, αφού πασπαλίσετε τις τρίχες της με λίγη μαγειρική σόδα.

Για το τέλος, χρησιμοποιήστε διάλυμα με ίσα μέρη ξύδι και νερό. Ψεκάστε τις επιφάνειες και σκουπίστε με καθαρό πανί μικροϊνών για να αποκτήσει ο απορροφητήρας λάμψη. Βγάλτε το φίλτρο από το διάλυμα, τρίψτε το απαλά με βούρτσα, ξεπλύνετέ το καλά, στεγνώστε το και τοποθετήστε το ξανά στη θέση του.

Κάθε πότε χρειάζεται καθαρισμός

Αν μαγειρεύετε καθημερινά, φροντίστε να σκουπίζετε τις πιτσιλιές άμεσα και να κάνετε έναν σχολαστικό καθαρισμό του απορροφητήρα κάθε μήνα. Αν περάσετε μια έντονη μέρα μαγειρέματος για κάποια γιορτή ή τραπέζι, αξίζει να καθαρίσετε τουλάχιστον το φίλτρο αμέσως μετά. Αν μαγειρεύετε σπάνια, ένας πλήρης καθαρισμός με την αλλαγή κάθε εποχής είναι αρκετός.