Είναι πράγματι πιο υγιεινό το air fryer;

Είναι πράγματι πιο υγιεινό το air fryer;

Για χρόνια θεωρούνταν απλώς ένα ακόμη gadget της κουζίνας. Σήμερα όμως, η φριτέζα αέρα ή air fryer γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Λιγότερο λιπαρή, πιο πρακτική και πιο ευέλικτη, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Όμως, ανταποκρίνεται πράγματι στις υποσχέσεις της σε σχέση με την παραδοσιακή φριτέζα;

Αν και οι δύο συσκευές φέρουν το ίδιο όνομα, στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλά κοινά.

Η παραδοσιακή φριτέζα βυθίζει τα τρόφιμα σε καυτό λάδι στους 180°C, προσφέροντας μεν τραγανές, αλλά πολύ λιπαρές πατάτες. Αντίθετα, η φριτέζα αέρα μαγειρεύει, ψήνει και ροδίζει τα τρόφιμα κυκλοφορώντας καυτό αέρα μεταξύ 150°C και 200°C με ελάχιστο ή καθόλου λάδι.

Έτσι, παρουσιάζεται ως μια πιο ελαφριά και υγιεινή εναλλακτική (αρκεί, φυσικά, να επιλέγουμε φρέσκα υλικά και σωστές συνταγές). Αλλά πέρα από τις υποσχέσεις, τι ισχύει πραγματικά για το πιάτο μας και για την υγεία μας;

Λιγότερα λιπαρά

Αυτός είναι ο βασικός ισχυρισμός των κατασκευαστών airfryer: λιγότερο λάδι, πιο υγιεινό μαγείρεμα.

Το βελγικό περιοδικό καταναλωτών Testachats συνέκρινε την περιεκτικότητα σε λιπαρά των προτηγανισμένων πατατών όταν μαγειρεύονται σε κλασική φριτέζα και σε φριτέζα αέρα.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι πατάτες που ψήνονται σε airfryer περιέχουν περίπου 5 g λίπους ανά 100 g, έναντι 11 g ανά 100 g στις παραδοσιακές φριτέζες.

Ακόμη, η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών γνωστών για τις αρνητικές τους επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία μειώνεται σχεδόν στο μισό. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους ή θέλουν να ακολουθήσουν πιο ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να στερηθούν τη γεύση και το τραγανό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος του λίπους παίζει επίσης ρόλο: το μαγείρεμα με ζωικό λίπος αυξάνει τα κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα φυτικά έλαια θεωρούνται διατροφικά πιο συμφέροντα.

Η παχύτητα των πατατών και η φρεσκάδα του λαδιού είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα λίπους που απορροφάται.

Φωτογραφία: Shutterstock

Λιγότερη ακρυλαμίδη

Η ακρυλαμίδη είναι μια ουσία που σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα τροφών πλούσιων σε άμυλο, όπως οι πατάτες, και θεωρείται δυνητικά καρκινογόνα.

Σύμφωνα με το Testachats, τα επίπεδα ακρυλαμίδης στις πατάτες που ψήνονται με αέρα είναι ίσα ή χαμηλότερα από αυτά που παρατηρούνται μετά από τηγάνισμα σε λάδι, εφόσον δεν παρατείνεται υπερβολικά ο χρόνος μαγειρέματος.
Το υπερβολικό “ροδισμα” αυξάνει σημαντικά τη συγκέντρωσή της, επομένως προτιμήστε μέτρια θερμοκρασία και χρυσό, όχι σκούρο χρώμα.

Χωρίς επιβλαβείς ουσίες (PFAS)

Μια “υγιεινή” συσκευή πρέπει να είναι και ασφαλής. Για να ελεγχθεί η ασφάλεια των airfryer, εξετάστηκαν έξι διαφορετικά μοντέλα για τυχόν παρουσία PFAS, ουσιών που πλέον έχουν απαγορευθεί (όπως PFOA, PFOS, PFHxS). Τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά καθώςδεν εντοπίστηκαν ίχνη αυτών των ουσιών.

Ανιχνεύθηκε μόνο PTFE (τεφλόν), που θεωρείται ακίνδυνο υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης δεν παρουσιάζει κίνδυνο σε θερμοκρασίες κάτω από 260°C, δηλαδή πολύ υψηλότερες από εκείνες που φτάνει ένα airfryer (συνήθως έως 220°C).

Airfryer: μια πιο υγιεινή αλλά όχι «θαυματουργή» επιλογή

Το airfryer είναι μια πολυλειτουργική και πρακτική συσκευή, που επιτρέπει το μαγείρεμα με ελάχιστο λάδι.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, αποτελεί πιο υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με την παραδοσιακή φριτέζα. Όμως, δεν είναι μαγική λύση. Το ελαφρύτερο μαγείρεμα δεν αναιρεί τις επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλάτι ή πρόσθετα.

Επιπλέον, δεν είναι όλα τα airfryer ίδια. Οι επιδόσεις και η ασφάλεια διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο, όπως δείχνουν οι δοκιμές.

Airfryer: Οι σωστές πρακτικές για υγιεινή και ασφαλή χρήση

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρυθμίστε τον χρόνο και τη θερμοκρασία σύμφωνα με το φαγητό. Αν δείτε ότι οι πατάτες έχουν ήδη ροδίσει, σταματήστε τη διαδικασία.
  • Μην υπερφορτώνετε το καλάθι. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα είναι το κλειδί για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Χρησιμοποιήστε ξύλινα ή σιλικονούχα σκεύη. Προστατεύουν το αντικολλητικό επίστρωμα και αποτρέπουν την απελευθέρωση ανεπιθύμητων ουσιών.
  • Καθαρίζετε απαλά μετά από κάθε χρήση. Με μαλακό σφουγγάρι και ήπιο καθαριστικό, όχι μεταλλικά εργαλεία.
  • Ελέγχετε την κατάσταση του κάδου. Αν δείτε φουσκάλες, ρωγμές ή ξεφλούδισμα, σταματήστε τη χρήση για να αποφύγετε πιθανή επαφή με σωματίδια.

Η φριτέζα αέρα έχει κερδίσει τη θέση της στις σύγχρονες κουζίνες – και όχι άδικα. Προσφέρει ελαφρύτερο μαγείρεμα, διατηρεί τη γεύση και κάνει τη διαδικασία πιο καθαρή και εύκολη.

Δεν αντικαθιστά τη σωστή διατροφή, αλλά μπορεί να γίνει σύμμαχος μιας πιο υγιεινής καθημερινότητας, αρκεί να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο και επίγνωση.