Γιατί πολλές Ιαπωνέζες δεν έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση -Το μυστικό βρίσκεται σε ένα μόνο τρόφιμο
Υπάρχει μία τροφή που φαίνεται να βοηθά τις Γιαπωνέζες να περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς έντονες εξάψεις, χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει, οι οποίες λειτουργούν σαν φυσικός ρυθμιστής οιστρογόνων.
Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από περισσότερα από 100 διαφορετικά συμπτώματα, με τις εξάψεις να είναι από τα πιο γνωστά. Ωστόσο, οι Γιαπωνέζες φαίνεται να τις βιώνουν λιγότερο συχνά από τις γυναίκες της Δύσης. Σύμφωνα με όσα είπε η διατροφολόγος Ολιβέρα Ζάγελατς στο ισπανικό Hola, αυτό οφείλεται στην υψηλή κατανάλωση σόγιας στην καθημερινή τους διατροφή.
Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που μοιάζουν με τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Οι ισοφλαβόνες, αφού ενεργοποιηθούν από τα βακτήρια του εντέρου, μπορούν να "δεθούν" στις ίδιες θέσεις όπου δρουν τα οιστρογόνα. Μερικές φορές μιμούνται τη δράση τους και άλλες φορές τη συμπληρώνουν, βοηθώντας στη μείωση των εξάψεων και άλλων δυσφοριών που συνοδεύουν αυτή την περίοδο.
Γιατί η κατανάλωση σόγιας μειώνει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
Οι διατροφικές επιλογές στην κατανάλωση της σόγιας παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Το τόφου είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες και ωφέλιμο για την υγεία των γυναικών, ενώ τα φασόλια edamame και το tempeh προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Το tempeh, λόγω της ζύμωσής του, παρέχει καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και προβιοτικά για την πέψη. Αντίθετα, το ρόφημα σόγιας έχει συνήθως λιγότερη πρωτεΐνη και ίνες σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα σόγιας.
«Για να παρατηρηθεί αποτέλεσμα στη μείωση των εξάψεων, χρειάζονται καθημερινά 40 έως 80 χιλιοστόγραμμα ισοφλαβόνων, ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου σε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια σόγιας, ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας, 100 γραμμάρια τόφου ή μισό φλιτζάνι tempeh», σημειώνει η ειδικός.
Παρόλο που οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ευρύτερο φάσμα από 25 έως 300 χιλιοστόγραμμα, οι ποσότητες αυτές είναι τυπικές στη διατροφή των Ασιατικών γυναικών. Στις Δυτικές χώρες, οι γυναίκες συνήθως δεν καταναλώνουν τόση σόγια.
Η Ολιβέρα Ζάγελατς επισημαίνει ότι η σόγια είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό. Αν χρειαστεί η πρόσληψη να συμπληρωθεί με συμπληρώματα, η συμβουλή ειδικού είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα και η ασφάλεια. Σήμερα υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα που περιέχουν ισοφλαβόνες σόγιας και άλλα θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζοντας τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Με περισσότερα από 30 χρόνια ερευνών, η σόγια θεωρείται φυσικός σύμμαχος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τακτική κατανάλωση προϊόντων όπως τόφου, tempeh, edamame ή γάλα σόγιας μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες ισοφλαβόνες και να μειώσει τις εξάψεις και άλλες δυσφορίες.