Ποιο λαχανικό βοηθάει τον εγκέφαλο και την καρδιά όσο μεγαλώνουμε

Το super λαχανικό για μετά τα 60 -Ενισχύει τη μνήμη και ρυθμίζει τη χοληστερίνη

Ένα λαχανικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση φαίνετα πως μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να μειώσει τη χοληστερόλη, σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή.

Οι διατροφικές επιλογές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όσο περνούν τα χρόνια, ιδιαίτερα μετά τα 60, όπου η πρόληψη παθήσεων συνδέεται στενά με ό,τι περνάει από το πιάτο μας. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες επιταχύνουν τη γήρανση, όμως υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

Η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου πλούσιου σε καλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης και φυτικής προέλευσης τροφές είναι το πρώτο βήμα. Μέσα σε αυτή την κατηγορία, ένα συγκεκριμένο λαχανικό ξεχωρίζει για την ικανότητά του να ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Ποιο λαχανικό ενισχύει τη μνήμη και μειώνει τη χοληστερόλη μετά τα 60

Πρόκειται για το αγκινάρα, ένα λαχανικό που σύμφωνα με τη διατροφολόγο Isabelle de Vaugelas αποτελεί πολύτιμη πηγή βιταμινών όπως οι A, C, D, E, K, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε ωφέλιμα συσταστικά, ειδικά για τους άνω των 60/ Φωτογραφία: Unsplash

Παράλληλα, προσφέρει σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φώσφορο. Η ειδικός εξηγεί πως η αγκινάρα διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ παρουσιάζει και νευροπροστατευτική δράση.

Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL), που σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες την καθιστά επίσης πολύτιμη για την καλή λειτουργία του πεπτικού, αφού βοηθά στη ρύθμιση της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, που εμφανίζεται συχνότερα με την πάροδο της ηλικίας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις θετικές επιδράσεις της στον εγκέφαλο. Ο φώσφορος που περιέχει συμβάλλει στην πρόληψη των βλαβών στα εγκεφαλικά κύτταρα και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την οξυγόνωση.

Επιπλέον, η αγκινάρα είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη B9), στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της μνήμης. Ένα μόνο τεμάχιο καλύπτει πάνω από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε αυτή τη βιταμίνη.

Για τη μέγιστη αξιοποίηση των θρεπτικών της στοιχείων, συνιστάται να καταναλώνεται ωμή, με λίγο αλάτι, προκειμένου να διατηρούνται οι βιταμίνες και τα μέταλλά της. Εναλλακτικά, μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό, ώστε να μη χαθούν τα θρεπτικά συστατικά στο νερό.

Ωστόσο, όσοι έχουν ευαίσθητο έντερο ενδέχεται να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως πόνο, αέρια ή διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.