Το ρόφημα που μειώνει τη χοληστερόλη, διευκολύνει την πέψη και βοηθά στην απώλεια βάρους
Ένα φυσικό ρόφημα φυτικής προέλευσης που μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά την πέψη, τον κορεσμό και σας δίνει ενέργεια χωρίς νευρικότητα, έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στο πρωινό.
Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι αναζητούν εναλλακτικές στο αγελαδινό γάλα για λόγους υγείας, ηθικής ή δυσανεξίας, το γάλα βρώμης ξεχωρίζει για τα διατροφικά του οφέλη.
Χωρίς χοληστερόλη, χωρίς λακτόζη, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα με φυσικό τρόπο.
Γιατί το γάλα βρώμης είναι το ιδανικό ρόφημα για απώλεια βάρους
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος María Iglesias εξηγεί στο ισπανικό Hola: «Καθώς είναι πλούσιο σε β-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης».

Αυτές οι ίνες δημιουργούν μια ζελατινώδη υφή στο έντερο, περιορίζοντας την απορρόφηση λιπών και σακχάρων και συμβάλλοντας στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος.
Η Iglesias τονίζει επίσης τη συμβολή του στην καρδιαγγειακή υγεία. «Είναι απαλλαγμένο από χοληστερόλη και λακτόζη και πολύ χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, επειδή είναι φυτικό, είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή».
Η βρώμη, γνωστή για την ευεργετική της δράση στο πεπτικό σύστημα, υποστηρίζει τη φυσική εντερική κινητικότητα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς μικροβιακής χλωρίδας, γεγονός που την καθιστά αποτελεσματική σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ροφήματος βρώμης είναι οι λίγες θερμίδες του. «Τα περισσότερα φυτικά ροφήματα περιέχουν κάτω από 50 θερμίδες ανά 100 ml, δηλαδή 20 με 30% λιγότερες από το αγελαδινό γάλα», εξηγεί η Iglesias. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες του προκαλούν αίσθημα πληρότητας. Έτσι, το γάλα βρώμης είναι ιδανικό για όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους χωρίς εξαντλητικές δίαιτες.
Είτε καταναλωθεί σκέτο, με καφέ, σε smoothies ή κρέμα, η βρώμη ενσωματώνεται εύκολα στην καθημερινότητα και μπορεί να εμπλουτιστεί με θρεπτικά υλικά. «Αν τη συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς, προσθέτετε ωμέγα-3. Αν τη συνδυάσετε με φρούτα, παίρνετε περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ένας δημοφιλής συνδυασμός είναι με τσάι matcha, που έχει γίνει αγαπημένο υγιεινό πρωινό. Σε αυτή την εκδοχή, η βρώμη επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης του matcha, δίνοντας ήπια και σταθερή ενέργεια χωρίς τα «σκαμπανεβάσματα» άλλων διεγερτικών.

Παράλληλα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες της βρώμης προσφέρουν κορεσμό και πεπτική άνεση, ιδανική αφετηρία για τη μέρα. Το matcha από μόνο του συμβάλλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου, είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται αφορά την καταλληλότητα του ροφήματος βρώμης για άτομα με κοιλιοκάκη. Αν και η ίδια η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης κατά την καλλιέργεια ή επεξεργασία της.
«Για να είναι ασφαλές για άτομα με κοιλιοκάκη, πρέπει να παρασκευάζεται από πιστοποιημένη βρώμη χωρίς γλουτένη», τονίζει η Iglesias. Η σχετική ένδειξη στη συσκευασία είναι καθοριστική.
Τελικά, η θρεπτική αξία του γάλακτος βρώμης εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος. Όσο λιγότερα πρόσθετα περιέχει και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό βρώμης, τόσο πιο ωφέλιμο είναι. Μια καθαρή και φυσική σύνθεση είναι το κλειδί για την πραγματική του συμβολή στην υγεία.