Γιατί οι millennials δείχνουν πάντα μικρότεροι; Τα μυστικά που αποκαλύπτουν μια δερματολόγος και μια στιλίστρια

Γιατί οι millennials δείχνουν πάντα μικρότεροι; Τα μυστικά που αποκαλύπτουν μια δερματολόγος και μια στιλίστρια

Η διαφορά στην εμφάνιση ανάμεσα στις γενιές συζητιέται πλέον έντονα και κάποιοι αναρωτιούνται αν όντως οι millennials δείχνουν μικρότεροι απ’ όσο είναι.

Η ερώτηση «γιατί οι millennials δείχνουν τόσο νέοι» έχει γίνει πλέον viral. Η Google καταγράφει αύξηση άνω του 1.000% στις σχετικές αναζητήσεις, ενώ το TikTok και το Reddit γεμίζουν με αναρτήσεις που συγκρίνουν την εικόνα τους με εκείνη από άτομα από άλλες γενιές.

Οι millennials, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996 και είναι σήμερα μεταξύ 29 και 44 ετών, μοιάζουν όχι μόνο νεότεροι από τους προκατόχους τους αλλά και από τους Gen Z, την επόμενη γενιά που βρίσκεται τώρα στην ηλικία των 13 έως 28 ετών.

Γιατί οι millennials δείχνουν μικρότεροι

Η διαφορά γίνεται εμφανής όταν συγκρίνει κανείς εικόνες από το παρελθόν. Ο ηθοποιός Ted Danson ήταν 35 και η Shelley Long 33 όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα της σειράς «Cheers», στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

To cast της σειράς της δεκαετίας του '80, «Cheers»/ Φωτογραφία: Paramount Television

Σήμερα, εκείνοι φαίνονται σχεδόν μια δεκαετία μεγαλύτεροι από σύγχρονους τριαντάρηδες. Ένας χρήστης του Reddit έγραψε: «Ο Frazier στα 27 του φαίνεται μεσήλικας». Ένας άλλος σχολίασε: «Βλέπω το Cheers από έξι χρονών και εκτός από τον Woody, όλοι έμοιαζαν σαραντάρηδες».

Η δερματολόγος δρ. Kelly Reed επισημαίνει στον ιστότοπο Pure Wow πως η πιο βασική εξήγηση για τη νεανική εμφάνιση των millennials είναι το αντηλιακό!

Η χρήση αντιηλικαόυ σημαντικός λόγος που οι millennial δείχνουν νεότεροι/ Φωτογραφία: Unsplash

Όπως λέει: «Η αντηλιακή προστασία είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη διατήρηση μιας νεανικής όψης. Προλαμβάνει πανάδες, λεπτές γραμμές και απώλεια κολλαγόνου».

Οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν ενημέρωση ή ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση αντηλιακού, σε αντίθεση με τους millennials που μεγάλωσαν με προστατευτικούς γονείς και στη συνέχεια ανέλαβαν οι ίδιοι την ευθύνη της πρόληψης.

Η ίδια υποστηρίζει πως και οι στιλιστικές επιλογές παίζουν, επίσης, ρόλο: «Οι millennials έχουν καθυστερήσει την είσοδο στην παραδοσιακή ενήλικη ζωή, όπως η απόκτηση παιδιών ή η αγορά κατοικίας, και διατηρούν μια αισθητική ταυτότητα που συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις. Παλαιότερες γενιές συνήθως άλλαζαν εντελώς στιλ μόλις γίνονταν γονείς, ενώ πολλοί millennials συνεχίζουν να ακολουθούν τις τάσεις της μόδας στα μαλλιά, τα σκουλαρίκια και την ένδυση. Αυτή η εικόνα συμβάλλει στο να φαίνονται νεότεροι».

Η εντύπωση πως οι Gen Z γερνούν γρηγορότερα μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο άγχος. Σύμφωνα με τη δρ. Reed, το χρόνιο στρες επηρεάζει το δέρμα μέσω αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης: «Η κορτιζόλη καταστρέφει το κολλαγόνο και εντείνει τις φλεγμονές».

Παρότι σήμερα υπάρχει πρόσβαση σε αισθητικές παρεμβάσεις όπως fillers, botox και laser, η χρήση τους σε νεαρή ηλικία δεν εγγυάται θετικά αποτελέσματα. Όπως λέει: «Όταν τέτοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνουν το πρόσωπο να δείχνει γερασμένο».

Οι millennials τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, γεγονός που αντανλάται στην πιο νεανική εμφάνισή τους/ Φωτογραφία: Unsplash

Η στιλίστρια Samantha Dawn προσθέτει πως και η ψυχολογία παίζει ρόλο. Όπως αναφέρει: «Πολλοί millennials έχουν κάνει μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται όπως επιθυμούν, φορώντας ρούχα και αξεσουάρ που τους δίνουν χαρά, ακόμα και πράγματα που οι γονείς τους παλιά θα απαγόρευαν».

Εξηγεί επίσης πως «οι περισσότερες πελάτισσές μου αναζητούν μια πιο προσωπική και αυθεντική σχέση με το στιλ τους. Πολλές από αυτές επιθυμούν να εντάξουν περισσότερη θηλυκότητα στις εμφανίσεις τους, κάτι που στο παρελθόν είχε στιγματιστεί ως αδυναμία ή αιτία ανεπιθύμητης προσοχής. Πλέον, οι millennials αναγνωρίζουν τη δύναμή τους και την εκφράζουν με αυτοπεποίθηση».

Δεν είναι όμως όλα θέμα αντηλιακού ή μόδας. Η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζεται και από καθημερινές συνήθειες. Οι σημερινοί νέοι έχουν να διαχειριστούν τοξικά πρότυπα στο διαδίκτυο, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή και αυξημένη χρήση ατμιστικών προϊόντων. Αυτά τα στοιχεία έχουν άμεσο αντίκτυπο στο δέρμα και τη γενική εικόνα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Δρ. Reed, υπάρχει και η παραπληροφόρηση: «Κυκλοφορούν μύθοι ότι το αντηλιακό χρειάζεται μόνο σε ηλιόλουστες μέρες ή όταν είμαστε έξω. Όμως η UV ακτινοβολία διαπερνά σύννεφα και τζάμια, άρα χρειάζεται καθημερινή χρήση SPF. Επίσης, η ποσότητα που περιέχεται στο μακιγιάζ δεν είναι επαρκής». Το αντηλιακό δεν είναι απλώς εργαλείο κατά της γήρανσης αλλά κυρίως πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.