Ποιες είναι οι 5 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το αυγό
Αν πιστεύετε πως το αυγό είναι η απόλυτη πηγή πρωτεΐνης, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πολλά τρόφιμα με υδατάνθρακες κρύβουν εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεΐνης, ιδανικά για ποικιλία στη διατροφή σου.
Τα αυγά αποτελούν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όμως, αν αναζητάτε επιπλέον επιλογές, ειδικά αν ακολουθείτε vegan διατροφή, θα εκπλαγείτε από τις πολλές δυνατότητες που έχετε.
«Μερικά τρόφιμα που παραδοσιακά θεωρούνται πλούσια σε υδατάνθρακες περιέχουν και εκπληκτική ποσότητα πρωτεΐνης», λέει στο EatingWell η Josten Fish, διαιτολόγος.
Η ποικιλία στις πηγές πρωτεΐνης είναι σημαντική και για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη σε πάνω από 12.000 άτομα έδειξε ότι όσοι συμπεριλάμβαναν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης κάθε εβδομάδα – όπως αυγά, κρέας, ολικής αλέσεως δημητριακά και όσπρια – είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους είχαν μικρότερη ποικιλία.
Γιατί είναι σημαντική για την υγεία η πρόσληψη πρωτεΐνης
Γιατί η πρωτεΐνη έχει τέτοια σημασία; Όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούν πρωτεΐνη. «Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό στοιχείο που αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία συχνά ονομάζονται τα δομικά στοιχεία του σώματος.

Το σώμα τη χρησιμοποιεί για να χτίσει μύες και ιστούς, να διατηρήσει τις ορμόνες, να παράγει ένζυμα για την πέψη και να προσφέρει ενέργεια», εξηγεί η Fish.
Για βέλτιστη υγεία και διατήρηση μυϊκής μάζας, η Fish προτείνει 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα και 15 γραμμάρια ανά σνακ.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με κλασικές πηγές όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, γιαούρτι, ψάρι, θαλασσινά και αυγά, όσο και με φυτικές επιλογές που περιλαμβάνουν ορισμένους υδατάνθρακες.
6 τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυγό
Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εμείς συγκεντρώσαμε έξι τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που έχουν τουλάχιστον την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα και αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου:
Φασόλια
Λευκά, χάντρες, μαυρομάτικα- όποια και να διαλέξεις, προσφέρουν πολλά πρωτεϊνικά γραμμάρια. Μία κούπα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15 γραμμάρια φυτικών ινών.

Παράλληλα, παρέχουν ασβέστιο, φολικό οξύ και κάλιο. Τα κονσερβοποιημένα είναι γρήγορα και εύκολα, ενώ αν θέλεις οικονομία, συμφέρει σίγουρα να τα μαγειρεύεις. Είναι οικονομικά και ευέλικτα, ιδανικά για σαλάτες, σούπες, τάκος ή burritos.
Φακές
Ανήκουν κι αυτές στην οικογένεια των οσπρίων και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα μαγειρεμένες φακές περιέχει σχεδόν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα – πράσινες, καφέ, μαύρες, κόκκινες, κίτρινες – με ελαφρώς διαφορετική γεύση και υφή, οπότε δοκίμασε για να βρεις αυτή που σου αρέσει περισσότερο. Αν δεν έχεις εμπειρία, φρόντισε να μην τις παραβράσεις ώστε να μη λιώσουν.
Ρεβίθια
Μία κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια προσφέρει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια φυτικών ινών. Επιπλέον, είναι καλή πηγή χολίνης, που βοηθά το μεταβολισμό και την καρδιά.

Μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ψημένα και τραγανά, σε σαλάτες, σούπες ή ως χούμους – ακόμα και σε γλυκές παραλλαγές με σοκολάτα!
Κινόα
Αν σου αρέσει το ρύζι αλλά θες περισσότερη πρωτεΐνη, η κινόα είναι ιδανική. Μία κούπα μαγειρεμένη κινόα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι από τις λίγες φυτικές πηγές ολοκληρωμένης πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε σίδηρο. Ταιριάζει ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι και μπορεί να γίνει και χορταστικό πρωινό.
Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Αν και δεν θεωρούνται παραδοσιακά πηγές πρωτεΐνης, 1 κούπα μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Έχουν πιο έντονη γεύση από τα λευκά ζυμαρικά και ταιριάζουν σε σαλάτες και πιάτα με κρέας. Για ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη, δοκίμασε ζυμαρικά από όσπρια.
Ουσιαστικά, όποιο διατροφικό πλάνο και αν ακολουθείς – χορτοφαγικό, μεσογειακό ή χαμηλών σακχάρων – η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη. Η καλή είδηση είναι πως μπορείς να την βρεις σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια, η κινόα και τα ζυμαρικά ολικής.