Ποιο είναι το «χαβιάρι των λαχανικών» -Το νέο food trend με γεύση ξηρού καρπού
Μικρές, μαύρες και με γεύση που θυμίζει φουντούκι και κάστανο: Οι φακές Beluga έχουν κατακτήσει τις κουζίνες ως το νέο διατροφικό trend που συνδυάζει γεύση και στιλ.
Για πολλούς, οι φακές φέρνουν στο νου ζεστές οικογενειακές αναμνήσεις, όμως για άλλους η μυρωδιά τους θυμίζει τα τραπέζια του γεύματος στο σχολείο. Οι υπερβολικά μαγειρεμένες φακές, συνοδευόμενες από λουκάνικο λιπαρό και αλμυρό, δεν ενέπνεαν ακριβώς γαστρονομική απόλαυση.
Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη μιας άλλης ποικιλίας άλλαξε τα δεδομένα. Δεν είναι ούτε πράσινες ούτε κοραλλένιες, αλλά κατάμαυρες. Το ιδιαίτερο χρώμα τους σε συνδυασμό με το μικρό, στρογγυλό σχήμα τους τους έχει χαρίσει το παρατσούκλι «χαβιάρι των λαχανικών».
Παρά το εκλεπτυσμένο στιλ τους, η τιμή τους παραμένει προσιτή. Σε βιολογικά καταστήματα και ορισμένα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε 500 γραμμάρια με κόστος μεταξύ 3 και 5 ευρώ.
Γιατί οι φακές beluga είναι «το χαβιάρι των λαχανικών»
Όπως και οι πράσινες φακές, μπορούν να καταναλωθούν ζεστές, συνοδευόμενες από καπνιστά κρέατα όπως παστό χοιρινό, ή να γίνουν πολτός, να μπουν σε σούπες και σαλάτες.
Η συγκεκριμένη ποικιλία ονομάζεται φακές Beluga. Προέρχεται αρχικά από τον Καναδά και καλλιεργείται στην Ευρώπη -στη Γαλλία -από το 2010, κυρίως με βιολογικές μεθόδους, στις περιοχές Berry και στο οροπέδιο Brie.
Πώς να τις μαγειρέψετε
Πριν το μαγείρεμα, καλό είναι να ξεπλυθούν καλά. Στη συνέχεια βράζονται σε διπλάσια ποσότητα νερού χωρίς αλάτι για 20 έως 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Για επιπλέον άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε βότανα στην κατσαρόλα. Μόλις στραγγιστούν, συνοδεύουν τέλεια χοιρινό και αλαντικά.
Στις σαλάτες συνδυάζονται άψογα με ντοματίνια, φέτα και καπνιστό σολομό. Οι φακές Beluga δένουν τόσο με το κρέας όσο και με το ψάρι, προσφέροντας στιλ και γεύση στο τραπέζι και αφήνοντας εντύπωση σε κάθε πιάτο.