Τι υγιεινό να τρώτε στη θάλασσα

5 σνακ για την παραλία που δεν φουσκώνουν -Για επίπεδη κοιλιά και ενέργεια

Διαφορά επεξεργασμένα σνακ σε σακουλάκια, ως επί το πλείστον τηγανητά, είναι η συνήθης επιλογή στην παραλία. Υπάρχουν, όμως, πιο υγιεινές και εύκολες λύσεις που βοηθούν να διατηρήσετε επίπεδη κοιλιά χωρίς φούσκωμα.

Κάθε καλοκαίρι, η επιθυμία για μια επίπεδη κοιλιά συναντά την ανάγκη για ένα νόστιμο σνακ στην παραλία. Η δρ. Κοντσίτα Βιντάλες, κορυφαία ειδικός στη διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου, προτείνει πέντε εύκολες και υγιεινές επιλογές που όχι μόνο ικανοποιούν την πείνα, αλλά βοηθούν και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η φροντίδα των βακτηρίων που ζουν στο έντερο είναι βασικός παράγοντας για την αίσθηση ελαφρότητας και ενέργειας, όπως εξηγεί η ίδια. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευεξία και τη διατήρηση μιας επίπεδης κοιλιάς.

5 σνακ για την παραλία για επίπεδη κοιλιά

Επιλέγοντας σνακ που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και δεν προκαλούν φούσκωμα, μπορεί κανείς το καλοκαίρι χωρίς δυσφορία και βάρος. Ακολουθούν πέντε προτάσεις που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικά συστατικά και φροντίδα του μικροβιώματος.

Τα λαχανικά τουρσί είναι ιδανικά σνακ για την παραλία/ Φωτογραφία: Unsplash

Πέντε σνακ για την παραλία που βοηθούν στο να αποφύγετε το φούσκωμα στην κοιλιά είναι τα εξής:

Φυσικό τουρσί: Διαθέσιμα σε βάζα ή φτιαγμένα στο σπίτι, όπως ελιές, τουρσί αγγουράκια, πιπεριές ή φρέσκα κρεμμυδάκια. Όλα αυτά περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά και φυτικές ίνες που τρέφουν τα καλά βακτήρια. Η δρ. Βιντάλες αναφέρει πως «αν κρατήσετε για λίγο τα κουκούτσια των ελιών στο στόμα, βοηθούν την έκκριση πεπτικών ενζύμων και καθαρίζουν τη στοματική κοιλότητα από υπερανάπτυξη βακτηρίων».

Ωμά λαχανικά κομμένα σε sticks: Καρότα ή σέλερι συνοδευόμενα από χούμους ή γουακαμόλε. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 και πρωτεΐνη. Τα λαχανικά αυτά βοηθούν το μικροβίωμα και βελτιώνουν την πέψη. Η ειδικός συμβουλεύει: «Για να μην οξειδωθούν αν τα πάρετε στην παραλία, φυλάξτε τα σε γυάλινο βάζο με λίγες σταγόνες λεμονιού και σε κρύο μέρος».

Χούμους με sticks λαχανικών/ Φωτογραφία: Unsplash

Φρουτοχυμοί με γιαούρτι: Μπορεί να είναι μόνο φρούτα, όπως πεπόνι, ανανάς, πράσινο μήλο με τζίντζερ και μέντα ή με φυσικό γιαούρτι ή κεφίρ, μούρα και μισή μπανάνα. «Προτιμήστε το φυσικό γιαούρτι που έχει πολλά προβιοτικά και σε συνδυασμό με τις ίνες και τις βιταμίνες των φρούτων, ενισχύεται η ευεργετική δράση στο μικροβίωμα», εξηγεί η Δρ. Βιντάλες.

Ζυμωμένα τρόφιμα: Κομπούτσα ή λάχανο τουρσί βοηθούν στην αναπλήρωση και ισορροπία του μικροβιώματος, βελτιώνουν την πέψη και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ειδικός προτείνει: «Η κομπούτσα είναι μια καλή εναλλακτική στη μπύρα. Έχει γεύση παρόμοια με τον μηλίτη και υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ωμέγα-3 και προβιοτικά».

Βραστές πατάτες: Απαιτούν λίγη προετοιμασία αφού πρέπει να βραστούν την προηγούμενη μέρα και να διατηρηθούν στο ψυγείο. «Σερβίρονται με τουρσί κόκκινο κρεμμύδι και μαϊντανό, ώστε το ανθεκτικό άμυλο που δημιουργείται κατά την ψύξη να βελτιώνει την απορρόφηση και να εμπλουτίζει το μικροβίωμα», καταλήγει η ειδικός.