Αυγά/Φωτογραφία Unsplash

Δύο σφιχτά αυγά την ημέρα: Τι αλλάζει στο σώμα σας αν το κάνετε καθημερινή συνήθεια

Τα αυγά, μικρά αλλά εξαιρετικά θρεπτικά, μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη όταν καταναλώνονται σταθερά.

Ξεκινώντας την ημέρα σας με δύο σφιχτά βραστά αυγά, προσφέρετε στο σώμα σας περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτή η πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, στις σωστές αναλογίες, κάτι που τα καθιστά μια από τις πιο πλήρεις πηγές πρωτεΐνης στη φύση.

Η διατροφολόγος Δρ. Sarah Jenkins τονίζει στο Journee Μondiale ότι η κατανάλωση αυγών ενισχύει τη μυϊκή μάζα και υποστηρίζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.

Τι θα συμβεί εάν τρώτε 2 αυγά την ημέρα

Πέρα από την πρωτεΐνη, κάθε κρόκος αυγού είναι πλούσιος σε χολίνη -ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου. Δύο αυγά την ημέρα μπορούν να προσφέρουν περίπου 300 γραμμάρια χολίνης, ποσότητα που ξεπερνά το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η χολίνη συμβάλλει στη λειτουργία της μνήμης και ενισχύει τη γνωστική επεξεργασία, καθιστώντας τα αυγά ιδανική τροφή για το μυαλό.

Αυγά/Φωτογραφία Unsplash

Αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, οι ειδικοί πλέον καθησυχάζουν. Ο καρδιολόγος Δρ. Michael Rodriguez εξηγεί ότι η διαιτητική χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντιθέτως, η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη και να έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

Τα αυγά βοηθούν και στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλα πρωινά πλούσια σε υδατάνθρακες, βοηθώντας να μειώσετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Οι κρόκοι είναι επίσης πλούσιοι σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία των ματιών. Λειτουργούν σαν φυσικά φίλτρα, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από το επιβλαβές μπλε φως και την οξειδωτική φθορά.

Η διατροφική αξία του αυγού

Τα αυγά είναι εξαιρετικά πυκνά σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν βιταμίνες A, D, E, K, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σελήνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχουν υγιεινά λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.