Φωτογραφία Unsplash

Το superfood που γυρίζει τον χρόνο πίσω μετά τα 40, σύμφωνα με έρευνα

Μετά τα 40, το σώμα αρχίζει να εμφανίζει ορατά σημάδια γήρανσης. Το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του, η φλεγμονή αυξάνεται και το οξειδωτικό στρες επιβαρύνει τα κύτταρα.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής, είναι κρίσιμο να υιοθετήσουμε διατροφικές επιλογές που μπορούν να υποστηρίξουν τον οργανισμό και να επιβραδύνουν αυτές τις διαδικασίες.

Επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecules, εξέτασαν τον ρόλο διαφόρων οσπρίων στην καταπολέμηση της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και της φθοράς των κυττάρων.

Το όσπριο που σας κάνει να δείχνετε νεότεροι μετά τα 40

Το επίκεντρο της έρευνας ήταν οι φαινολικές ενώσεις και οι ανθοκυανίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, να μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και να ενισχύουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία, επιβραδύνοντας έτσι τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.

Ανάμεσα στα όσπρια που μελετήθηκαν, ένα ξεχώρισε ιδιαίτερα, το κόκκινο φασόλι.

Φωτογραφία Shutterstock

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το κόκκινο φασόλι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ανθοκυανινών και πολυφαινολών, ενώ τα εκχυλίσματά του παρουσίασαν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση in vitro, επηρεάζοντας θετικά δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ενώσεις αυτές φαίνεται πως:

  • Μειώνουν την κυτταρική φλεγμονή
  • Βελτιώνουν τη ρύθμιση των λιπιδίων
  • Ενισχύουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Προσφέρουν αγγειακή προστασία

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα; Καμία άλλη τροφή του ίδιου τύπου δεν παρουσίασε έναν τόσο ολοκληρωμένο συνδυασμό αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής και μεταβολικής δράσης.