Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες της κουζίνας -Πιο συχνά από όσο νομίζετε
Οι πετσέτες της κουζίνας φαίνονται αθώες, όμως συγκεντρώνουν μικρόβια. Μια ειδικός εξηγεί πώς να τις φροντίζουμε σωστά για υγιεινή και οργάνωση.
Οι πετσέτες της κουζίνας είναι από τα πιο χρήσιμα αλλά και ταυτόχρονα τα πιο επιρρεπή στη βρωμιά αντικείμενα στον χώρο μας. Χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουμε τα χέρια μας, να καθαρίσουμε επιφάνειες, να σκουπίσουμε υπολείμματα φαγητού και να απορροφήσσουν υγρά -κάτι που τις φέρνει σε συνεχή επαφή με βακτήρια και μικρόβια.
Όταν δεν πλένονται σωστά ή δεν αλλάζονται τακτικά, μετατρέπονται σε εστία διασταυρούμενης μόλυνσης στην καρδιά του σπιτιού: την κουζίνα.
Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες της κουζίνας
Σύμφωνα με την ειδικό καθαριότητας Πία Νιέτο, είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια σωστή ρουτίνα πλυσίματος ώστε να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των πετσετών και να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Όπως εξηγεί η ίδια στο ισπανικό El Mueble: «Το να τις ξεπλένουμε απλώς δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες πλυσίματος ανάλογα με το ύφασμα και να τις αλλάζουμε καθημερινά για να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες οσμές».
Η μητέρα της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, της δίδαξε από μικρή πως οι πετσέτες κουζίνας πρέπει να αλλάζονται κάθε μέρα.
Πώς πλένουμε σωστά τις πετσέτες από μικροΐνες
Οι πετσέτες από μικροΐνες είναι ιδιαίτερα πρακτικές γιατί απορροφούν καλά την υγρασία και συγκρατούν τη βρωμιά. Για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να εξασφαλιστεί η καθαριότητα της κουζίνας, η ειδικός συμβουλεύει να αλλάζονται κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, προτείνει να μαζεύονται όλες οι χρησιμοποιημένες πετσέτες και να πλένονται μαζί στο τέλος της εβδομάδας, σε θερμοκρασία 40°C. Όσες έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για καθαρισμό επιφανειών, μπορούν να πλυθούν και στους 30°C.
Πολύ σημαντικό: δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαλακτικό, καθώς αλλοιώνει τις ίνες και μειώνει την απορροφητικότητά τους. Μετά το πλύσιμο, οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνονται πλήρως πριν αποθηκευτούν, ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας ή υγρασίας.
Πώς πλένουμε σωστά τις βαμβακερές πετσέτες
Οι βαμβακερές πετσέτες, που συνήθως χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουμε χέρια, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα, απαιτούν πιο προσεκτική φροντίδα. Σύμφωνα με την Νιέτο, ιδανικά πρέπει να αλλάζονται καθημερινά και να πλένονται μαζί με τα λευκά ρούχα.
Για αποτελεσματική απομάκρυνση λεκέδων, οσμών και βακτηρίων, προτείνεται η εξής διαδικασία:
- Πρόπλυση: Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού στον θάλαμο του πλυντηρίου
- Κύριο πλύσιμο: Χρησιμοποιήστε λίγη αραιωμένη χλωρίνη ή λευκαντικό σε σκόνη, όπως το υπεροξυβορικό νάτριο (perborate), από την αρχή του κύκλου
- Θερμοκρασία: Πλύσιμο στους 60°C και στύψιμο στις 1200 στροφές
- Στέγνωμα και τακτοποίηση: Καλό είναι να πλένονται, να στεγνώνουν και να διπλώνονται την ίδια μέρα. Δεν πρέπει να μένουν βρεγμένες για πολλή ώρα χωρίς αερισμό
Η φροντίδα των πετσετών δεν τελειώνει στο πλύσιμο. Η σωστή αποθήκευση είναι εξίσου σημαντική. Η Πία Νιέτο εξηγεί πως το δίπλωμα των πετσετών με τάξη βοηθά όχι μόνο στην αισθητική της κουζίνας, αλλά και στη λειτουργικότητα.
Η μέθοδος που προτείνει περιλαμβάνει πρώτα μια κάθετη δίπλωση, μετά μια οριζόντια και τέλος μία ακόμα δίπλωση ώστε να ταιριάζει η πετσέτα στο συρτάρι που θα αποθηκευτεί. Όλες οι πετσέτες πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος όταν διπλωθούν και να τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη με τις χοντρές άκρες στην ίδια πλευρά. Ανάλογα με το μέγεθος του συρταριού, καθορίζεται και ο αριθμός των διπλωμάτων.
Τέλος, προτείνεται κάθε πετσέτα να έχει συγκεκριμένη χρήση -για ποτήρια, για μέταλλα ή για στέγνωμα χεριών- και να αποθηκεύονται όλες μαζί αλλά με ξεκάθαρο διαχωρισμό.