Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας
Το λάδι με το οποίο μόλις τηγανίσαμε το φαγητό μας, στην πραγματικότητα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους σωλήνες της κουζίνας και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να πετιέται στο νεροχύτη.
Μόλις τηγανίσουμε κάποιο φαγητό με λάδι, τότε συνήθως το ρίχνουμε στο νεροχύτη δίχως να γνωρίζουμε πόσο βλαβερό είναι για τους σωλήνες. Αυτό που δημιουργείται μετά το μαγείρεμα είναι στην ουσία λίπος το οποίο μόλις κρυώσει στερεοποιείται. Σίγουρα, όταν το ρίχνουμε σχεδόν κατευθείαν από το τηγάνι στον νεροχύτη είναι ζεστό, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά παγώνει μέσα στους σωλήνες και λειτουργεί σαν παγίδα για βρωμιές και υπολείμματα.
Με τον καιρό, αυτό το φράγμα μπορεί να βουλώσει τους σωλήνες ή να επιβραδύνει την αποστράγγιση. Το λίπος κάνει επίσης τεράστια ζημιά στα αποχετευτικά δίκτυα και στις σηπτικές δεξαμενές. Σε πολλές περιοχές, μεγάλες ποσότητες λίπους στους υπονόμους (γνωστές ως fatbergs) έχουν μπλοκάρει ολόκληρα αποχετευτικά συστήματα.

Τι κάνουμε με το λάδι από το τηγάνι
Λίπος από μπέικον, σνίτσελ, ομελέτα και γενικότερα κάθε είδους λίπος που είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, δεν πρέπει ποτέ να καταλήγει στους σωλήνες.
Ακόμα και τα λάδια μαγειρέματος που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το ελαιόλαδο, φυτικό ή καλαμποκέλαιο, δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται στον νεροχύτη. Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν υπάρχει λύση.
Λίπος
Αν το λίπος είναι ακόμη ζεστό, μπορείτε να το ρίξετε σε ένα ειδικό βάζο ή σε κουτί για λίπη. Ένα γυάλινο βάζο για παράδειγμα είναι ιδανικό. Ειδάλλως, μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο κουτί, αφαιρώντας το πάνω μέρος από ένα αναψυκτικό.
Όταν το δοχείο γεμίσει, απλά πετάτε το λίπος που πλέον είναι σε στέρεα μορφή στα σκουπίδια ή πετάτε ολόκληρο το κουτί.
Μπορείτε επίσης να αφήσετε το λίπος να στερεοποιηθεί στο τηγάνι και έπειτα να το σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας.
Λάδι μαγειρέματος
Όσον αφορά το λάδι μαγειρέματος, τότε το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν κάνετε το οτιδήποτε. Αν είναι λιγότερο από ένα φλιτζάνι, τότε ρίξτε το στα σκουπίδια πάνω σε μερικές χαρτοπετσέτες ή σε απορροφητικό χαρτί.
Αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη, τότε το ρίχνετε σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο για να το χρησιμοποιήσετε και πάλι στο επόμενο τηγάνισμα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φυλάξετε πλαστικά μπουκάλια με καπάκι και να συλλέγετε εκεί το χρησιμοποιημένο λάδι. Όταν γεμίσουν τα μπουκάλια, απλά πετάτε ολόκληρο το μπουκάλι (με το καπάκι καλά κλειστό).
Τι να κάνετε αν ήδη ρίξατε λάδι στον νεροχύτη
Αν διαβάζετε το κείμενο αφού έχει γίνει η ζημιά, υπάρχουν μερικές κινήσεις που μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα. Ρίξτε περίπου 4 λίτρα βραστό νερό αργά στον νεροχύτη, ενώ τρέχει το νερό στη μέγιστη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, ρίχνετε και υγρό πιάτων μέσα στον σωλήνα. Με αυτό το τρόπο, το καυτό νερό θα ρευστοποιήσει ξανά το λίπος που έχει γίνει στέρεα μάζα, ενώ το σαπουνόνερο θα το παρασύρει έξω από τους σωλήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο φραγής.