ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Καννών: Στο «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό ο Χρυσός Φοίνικας


Το 74ο Φεστιβάλ Καννών έριξε αυλαία το Σάββατο 17 Ιουλίου, σε μία τελετή απονομής που θα μείνει στην Ιστορία, αφού ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι, αποκάλυψε κατά λάθος τον μεγάλο νικητή στην αρχή της βραδιάς.

Συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια ρώτησε στα γαλλικά τον Αμερικανό σκηνοθέτη, εάν θα μπορούσε να αποκαλύψει το «πρώτο βραβείο» (που ήταν το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού), οπότε ο Λι θεώρησε σωστό να πει on air το όνομα του  μεγάλου νικητή, προκαλώντας πανικό στους διοργανωτές. Η Μέλανι Λοράν από την Επιτροπή προσπαθούσε να σώσει την κατάσταση, αλλά η αίθουσα είχε ήδη ξεσπάσει σε γέλια και το σασπένς είχε καταστραφεί. Ο Λι, πάντως, αργότερα στη συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε ότι  «τα έκανε θάλασσα» και ζήτησε συγγνώμη.

Όμως, το φετινό φεστιβάλ, που επέστρεψε δριμύτερο μετά από έναν χρόνο αποχής λόγω πανδημίας, έχει κι άλλες πρωτιές. Καταρχάς, ο Λι έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες. Η Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάγκι Τζίλενχαλ, η Καναδογαλλίδα τραγουδίστρια Μιλέν Φαρμέρ, η Αυστριακή σκηνοθέτης Τζέσικα Χάουσνερ, η Γαλλίδα ηθοποιός Μελανί Λοράν, η Σενεγαλογαλλίδα σκηνοθέτις Ματί Ντιοπ, μαζί με τον Γάλλο ηθοποιό Ταχάρ Ραχίμ, τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και τον Νοτιοκορεάτη ηθοποιό Σονγκ Κανγκ-χο επιβράβευσαν τις γυναίκες δημιουργούς, που θριάμβευσαν σε αρκετές  κατηγορίες.

Ο Σπάικ Λι με τους Tahar Rahim, Melanie Laurent, και Kleber Mendonca Filho/ Φωτογραφία: AP Images

Έτσι, η Ζουλια Ντικουρνό, που μετά από το προκλητικό « Raw» καθήλωσε και δίχασε κριτικούς και κοινό, με το «Titane» είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις που φεύγει από τις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα- η πρώτη ήταν η Τζέιν Κάμπιον που βραβεύθηκε για τα «Μαθήματα Πιάνου»- και η νεότερη σε ηλικία, που έχει τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. «Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή που ζήτησε περισσότερη ποικιλομορφία στις εμπειρίες μας στον κινηματογράφο και στη ζωή μας» δήλωσε η 37χρονη Γαλλίδα και λάτρης των ταινιών τρόμου, με δάκρυα στα μάτια.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο μετά τα τον Χρυσό Φοίνικα, το οποίο μοιράστηκε με τον Φινλανδό Γιούχο Κουοσμάνεν.

Ο 49χρονος Φαρχαντί δήλωσε ότι «δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να γράφει ταινίες» και να τις γυρίζει «παρ' όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις πιέσεις που θα μπορούσαν να με αποτρέψουν». «Συνεχίζω να έχω την ελπίδα, εγείροντας ερωτήσεις για το πώς θα μπορέσω να βοηθήσω να βελτιωθούν τα πράγματα» πρόσθεσε. «Αυτό που μπορεί να σώσει τη χώρα μου, να τη βελτιώσει, είναι να αφυπνιστούν συνειδήσεις».

Με τη σειρά του, ο Γιούχο Κουοσμάνεν στο «Compartiment No6» εστιάζει στη συνάντηση μεταξύ μιας Φινλανδής και ενός Ρώσου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο μεταξύ Μόσχας και Μούρμανσκ, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Ο Λεός Καράξ απέσπασε τελικά το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το φιλόδοξο μιούζικαλ «Annette», αν και το όνομά του ακουγόταν έντονα και για τον χρυσό Φοίνικα.

Ο Λεός Καράξ με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ/ Φωτογραφία: AP Images

Η Νορβηγίδα ηθοποιός Ρενάτε Ρέινσβε απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Nitram» και ο Αμερικανός Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο θρίλερ «Nitram», όπου υποδύεται έναν νέο άνδρα που πρόκειται να διαπράξει μια από τις χειρότερες δολοφονίες στην ιστορία της Αυστραλίας. Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στον Ryusuke Hamaguchi για το «Drive My Car», που διασκεύασε ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι.

Να σημειωθεί πως στην αρχή της εκδήλωσης, η Τζόντι Φόστερ έλαβε το Honorary βραβείο του Χρυσού Φοίνικα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Τέλος, θυμίζουμε πως το ελληνικό σινεμά στο φετινό φεστιβάλ βγήκε κερδισμένο, αφού η μικρού μήκους ταινία του Μανώλη Μαυρή «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» συμμετείχε στην Εβδομάδα της Κριτικής, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας του Canal+. Επίσης, η Εύη Καλογηροπούλου η οποία πέρσι διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα με τη μικρού μήκους «Motorway 65», φέτος πήρε μέρος στο τμήμα L'Atelier της Cinefondation με το «Cora», το οποίο απέσπασε το βραβείο ARTE Kino International/Youtube, ενώ στην Εβδομάδα της Κριτικής βρέθηκε το ελληνικής συμπαραγωγής «Feathers» (Ομάρ Ελ Ζοχάιρι), το οποίο απέσπασε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία:

Χρυσός Φοίνικας

«Titane» (Ζουλιά Ντικουρνό)

Μεγάλο Βραβείο (εξ ημισείας)

«A Hero» (Ασγκάρ Φαραντί) & «Compartment No. 6» (Γιούχο Κουοσμάνεν)

Βραβείο Σκηνοθεσίας

«Ανέτ» (Λεός Καράξ)

Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας)

«Ahed's Knee» (Ναντάβ Λαπίντ) & «Memoria» (Απιτσατπόνγκ Βερεσεθακούλ)

Σενάριο

Ριουσούκε Χαμαγκούτσι («Drive My Car»)

Αντρικός Ρόλος

Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς («Nitram»)

Γυναικείος Ρόλος

Ρενάτε Ρέινσβε («The Worst Person in the World»)

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας

Μάρκο Μπελόκιο

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους

«All the Crows in the World» (Τανγκ Γι)

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«August Sky» (Τζάσμιν Τενούτσι)

Χρυσή Κάμερα

Murina (Αντονέτα Αλαμάτ)

Βραβείο τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

«Unclenching the Fists» (Kira Kovalenko)

Βραβείο τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»

«A Chiara» (Τζον Καρπινιάνο)

Βραβείο τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής»

«Feathers» (Ομάρ Ελ Ζοχάιρι)

Βραβείο FIPRESCI (Διαγωνιστικό πρόγραμμα)

«Drive My Car» (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι)

Queer Χρυσός Φοίνικας

«The Divide»





SHARE