Οικοδέσποινα φτιάχνει το τραπέζι
LIVING NEWS

Η σωστή εθιμοτυπία του δείπνου στο σπίτι: Τι δεν θεωρείται κομψό να προσφέρετε ως δώρο

Μπορεί να ξέρουμε όλα τα μυστικά για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας σε ένα δείπνο. Όμως τι γίνεται όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε οι καλεσμένοι;

Το να ετοιμάζουμε δείπνο στο σπίτι για καλεσμένους δεν είναι κάτι που κάνουμε συχνά, αλλά όταν το αποφασίζουμε, οι προετοιμασίες, οι συνταγές και οι λεπτομέρειες γίνονται η Νο.1 ανησυχία μας, ώστε όλα να είναι τέλεια. Ωστόσο, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να γίνουμε οι τέλειοι καλεσμένοι.

Όσα μοιράζεται η ειδικός Ina Garten

Αν κάποιος γνωρίζει καλά το θέμα, αυτή είναι η Ina Garten. Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και βασικό πρόσωπο της τηλεοπτικής εκπομπής Barefoot Contessa έχει εδώ και δεκαετίες δείξει ότι οι συγκεντρώσεις στο σπίτι μπορούν να είναι απλές, ζεστές και κομψές ταυτόχρονα.

Γι’ αυτό, όταν μοιράζεται τη γνώμη της για το πώς πρέπει να φερόμαστε ως καλεσμένοι, όλοι ακούνε. Μια από τις πρόσφατες συμβουλές της δόθηκε στο podcast Sunday Sitdown του Today, με τον Willie Geist, και περιλάμβανε δύο κανόνες τόσο απλούς όσο λογικούς σχετικά με το τι δεν πρέπει να φέρνουμε ποτέ όταν μας καλούν σε δείπνο.

Φωτογραφία:Unsplash

Τα δύο απαγορευτικά της ειδικού

1. Μην φέρνετε φαγητό που «χαλάει» το μενού

Η πρώτη προειδοποίηση της Ina Garten εκπλήσσει γιατί αφορά κάτι συνηθισμένο σε πολλές επισκέψεις και δεν είναι άλλο από ένα πιάτο που έχουμε ετοιμάσει σαν καλεσμένοι για το τραπέζι.

«Ένα από τα πράγματα που δεν νομίζω ότι πρέπει να φέρει κανείς ποτέ σε δείπνο, είναι κάτι που ο οικοδεσπότης σχεδιάζει να σερβίρει ο ίδιος. Όπως μία σαλάτα ή κάποιο ορεκτικό», εξήγησε γελώντας, ενώ επέμενε ότι το να φέρεις κάτι που θα αναγκάσει τον οικοδεσπότη να αναδιοργανώσει το μενού είναι απλά μία ενόχληση.

Με το χαρακτηριστικό της στυλ, η chef είπε: «Τι θα κάνεις με αυτό;» Το νόημα της είναι σαφές: ο οικοδεσπότης έχει ήδη σκεφτεί, προετοιμάσει και ισορροπήσει το δείπνο· ένα απρόσμενο πιάτο μπορεί να διαταράξει την αρμονία, τους χρόνους και ακόμη και την αισθητική του τραπεζιού. Όσο καλοπροαίρετο κι αν είναι, προσθέτει δουλειά και δεν βοηθά.

2. Μην φέρνετε λουλούδια χωρίς βάζο

Η άλλη συμβουλή της Garten προκάλεσε αμέσως συμφωνία τόσο από τον Geist όσο και από το κοινό. Αυτή ήταν να αποφεύγετε να φέρνετε σκέτα λουλούδια που δεν είναι ήδη τοποθετημένα σε βάζο ή σε κάποιο δοχείο.

Η ειδικός στη μαγειρική εξήγησε ακριβώς και τον λόγο. Συγκεκριμένα τόνισε πως όταν οι καλεσμένοι αρχίζουν να φτάνουν, ο οικοδεσπότης συνήθως ολοκληρώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες, χαιρετά τον κόσμο και είναι προσηλωμένος στην κουζίνα και στο τραπέζι.

Σε εκείνη τη στιγμή, ένα μπουκέτο που πρέπει να ξετυλιχθεί, να κοπεί, να βρεθεί ένα βάζο, να γεμίσει με νερό και να τοποθετηθεί. Είναι μία ακόμη έξτρα σκέψη που θα προκαλέσει άγχος στον οικοδεσπότη.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η φιλοσοφία της Garten-Διευκόλυνση, όχι εμπόδιο

Οι συμβουλές της Ina Garten είναι απλές αλλά συνοψίζουν τις συνήθειες που επί δεκαετίες υφίστανται σε ένα τραπέζι. Σύμφωνα με εκείνη, καλός καλεσμένος είναι αυτός που φέρνει κάτι που δεν αναγκάζει τον οικοδεσπότη να σταματήσει ό,τι κάνει για να το διαχειριστεί. Οτιδήποτε δηλαδή που θα χρειάζεται να σερβιριστεί ή να απαιτεί την άμεση προσοχή.

Φωτογραφία: Shutterstock

Αντί για αυτοσχέδια πιάτα ή λουλούδια που χρειάζονται προετοιμασία, η Garten προτείνει λεπτομέρειες που μπορούν να απολαύσουν αργότερα. Για παράδειγμα, πρωινό για την επόμενη μέρα, γλυκό, ένα κερί, ευχαριστήρια κάρτα ή οποιοδήποτε δώρο που δεν παρεμβαίνει στην πορεία της βραδιάς. Το μήνυμά της είναι σαφές και καθολικό. Το κλειδί για να είσαι καλός καλεσμένος δεν είναι να εντυπωσιάσεις, αλλά να διευκολύνεις.

Άλλα συχνά λάθη των καλεσμένων και πώς να τα αποφύγετε

Εκτός από το να φέρνουν αυτοσχέδια πιάτα ή λουλούδια χωρίς βάζο, ένα συχνό λάθος των καλεσμένων είναι να φτάνουν αργά χωρίς να ενημερώσουν. Ακόμη και λίγα λεπτά καθυστέρησης μπορούν να διαταράξουν τη ροή του δείπνου και να προκαλέσουν δυσφορία σε όλους. Η προειδοποίηση εκ των προτέρων δείχνει σεβασμό προς τον χρόνο του οικοδεσπότη και επιτρέπει στη βραδιά να εξελιχθεί ομαλά.

Ένα άλλο συνηθισμένο σφάλμα είναι το να μην τηρηθούν οι οδηγίες σχετικά με το φαγητό, όπως η παραβίαση διατροφικών περιορισμών ή το να αρχίσει κανείς να τρώει πριν πάρουν οι υπόλοιποι το πιάτο τους.

Φωτογραφία: Shutterstock

Τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα κι αν φαίνονται μικρές, δείχνουν έλλειψη προσοχής και μπορεί να δημιουργήσουν περιττές εντάσεις γύρω από το τραπέζι. Το να ξέρεις να περιμένεις και να ακολουθείς τους κανόνες του σπιτιού είναι θεμελιώδες για να είσαι ένας προσεκτικός καλεσμένος.

Τέλος, πολλοί κάνουν το λάθος να παρεμβαίνουν χωρίς να ζητηθεί στην προετοιμασία ή την οργάνωση του δείπνου και να μετακινούν αντικείμενα, να αναδιοργανώνουν το τραπέζι ή να «βοηθούν» χωρίς να τους ζητηθεί. Αν και η πρόθεση είναι καλή, τέτοιες ενέργειες μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος να συμβάλετε είναι να προσφέρετε βοήθεια μόνο όταν σας ζητηθεί και να επικεντρωθείτε στο να απολαύσετε τη βραδιά με ευγένεια.

Φωτογραφία: Unsplash

Σχετικά με την βοήθεια στην κουζίνα

Όλοι έχουμε την τάση να προσφέρουμε βοήθεια όταν είμαστε καλεσμένοι, αλλά είναι αυτό σωστό από πλευράς πρωτοκόλλου; Οι ειδικοί στην εθιμοτυπία συμφωνούν, άλλα με κάποιες επισημάνσεις.

Η σύμβουλος πρωτοκόλλου Μαρία ντε Λεόν υπενθυμίζει ότι: «Η προσφορά βοήθειας μία φορά είναι μια ένδειξη ευπρέπειας, αρκεί να γίνει σαφές ότι δεχόμαστε την απάντηση του οικοδεσπότη, όποια κι αν είναι».

Με λίγα λόγια, καλό είναι να ρωτάτε πριν κάνετε οτιδήποτε και να σέβεστε την απάντηση που θα ακούσετε. Συχνά, η καλύτερη βοήθεια είναι να αφήσετε τον οικοδεσπότη να αναλάβει τα πάντα, χωρίς να αισθάνεται ότι τον παρακολουθείτε.