εκτρώσεις Πολωνία
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
12|11|2021 08:00
SHARE
WOMENS POWER

Στην Πολωνία οι εκτρώσεις πληρώνονται με τη ζωή των γυναικών


Χιλιάδες γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους της Πολωνίας εκφράζοντας την οργή τους για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Οι περιοριστικοί νόμοι προκάλεσαν ήδη το θάνατο μιας εγκύου.

Η είδηση είναι σοκαριστική από μόνη της: Μια 30χρονη γυναίκα που ήταν 22 εβδομάδων έγκυος πέθανε από σηψαιμία, καθώς οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, παρά τις σοβαρές επιπλοκές που είχε παρουσιάσει το έμβρυο –και κατ’ επέκταση η γυναίκα που το κυοφορούσε.

Η Ιζαμπέλα έκανε εισαγωγή τον Σεπτέμβριο στο νοσοκομείο Pszczyna, στη νότια Πολωνία. Εκεί, σύμφωνα με τη μητέρα της νεαρής κοπέλας, αλλά και τη δικηγόρο της οικογένειας Jolanta Budzowska, οι γιατροί δεν έδρασαν με γνώμονα την υγεία της Ιζαμπέλα, αλλά έβαλαν σε προτεραιότητα την αυστηρή νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι γιατροί είχαν επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά αρνήθηκαν να προβούν σε έκτρωση επειδή εξακολουθούσε να ανιχνεύεται καρδιακός παλμός του εμβρύου.

Όταν μια τομογραφία έδειξε ότι το έμβρυο ήταν νεκρό, οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν καισαρική τομή. Η δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι η καρδιά της Ιζαμπέλα σταμάτησε στο δρόμο για το χειρουργείο και πέθανε παρά τις προσπάθειες ανάνηψής της. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω, νόμιζα ότι δεν ήταν αλήθεια», είπε στο TVN24 η μητέρα της Izabela, Barbara. «Πώς θα μπορούσε να της συμβεί κάτι τέτοιο στο νοσοκομείο; Πήγε εκεί για βοήθεια».

Σε μια δήλωση στον ιστότοπό του, το νοσοκομείο της κομητείας Pszczyna είπε ότι συμμερίζεται τον πόνο όλων όσων επλήγησαν από τον θάνατο της Ιζαμπέλα, ειδικά της οικογένειάς της. «Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διατάξεις που ισχύουν στην Πολωνία», ανέφερε το νοσοκομείο.

Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Βαρσοβία φώναξαν μεταξύ άλλων το σύνθημα πως «Χτυπούσε και η δική της καρδιά» -εννοώντας πέραν του εμβρύου. Η Ιζαμπέλα είχε στείλει μήνυμα στη μητέρα της λέγοντας της ότι ο πυρετός της ανέβαινε και ότι ανησυχούσε μήπως υποστεί σηπτικό σοκ, -όπως και συνέβη.

«Προς το παρόν, λόγω του νόμου για τις αμβλώσεις, πρέπει να μείνω στο κρεβάτι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (...) θα περιμένουν να πεθάνει το μωρό ή να συμβεί κάτι άλλο. Αν όχι, τότε είναι τρομερό, μπορεί να περιμένουν να παρουσιάσω σήψη».

AP Images

Η μητέρα της, Μπάρμπαρα, παραχώρησε πριν λίγες μέρες συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας και εξήγησε ότι η Ιζαμπέλα είχε ενημερώσει τους γιατρούς ότι ένιωθε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με το μωρό και την υγεία της. Πλέον, δύο γιατροί διώκονται για την υπόθεσή της, ενώ την περασμένη Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Πολωνίας διευκρίνισε τους τελευταίους νομικούς κανονισμούς, ενώ έδωσε και ιατρικές συστάσεις σχετικά με τις αμβλώσεις.

Ανώτατο πολωνικό δικαστήριο έκρινε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ότι οι αμβλώσεις που γίνονται λόγω επιπλοκών του εμβρύου είναι αντισυνταγματικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή εάν τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Μαζικές διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει και τον Ιανουάριο όταν η κυβέρνηση επέτρεψε στο δικαστήριο να δημοσιεύσει την τελική του ετυμηγορία που αποφάνθηκε ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης με εμβρυϊκά «ελαττώματα» ήταν αντισυνταγματικός, εξαλείφοντας την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αιτιολόγηση για νόμιμες αμβλώσεις.

AP Images
AP Images

Η κυβέρνηση με τη σειρά της αποδίδει τον θάνατο της Ιζαμπέλα σε ιατρικό λάθος και όχι στην πρόσφατη δικαστική απόφαση. Αλλά η αντιπολίτευση -καθώς και ακτιβιστές, φεμινίστριες, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και απλοί πολίτες- υποστηρίζουν ότι οι γιατροί απέφυγαν να κάνουν έκτρωση, καθώς φοβήθηκαν μήπως παραβιάσουν τον νόμο.

Και όμως, ήδη υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στην πολωνική νομοθεσία. Η αυστηροποίηση των κανόνων για τις αμβλώσεις πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών –οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν ήδη «έντονα» τους προηγούμενους περιορισμούς της Πολωνίας πέρυσι και ένας αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η χώρα δεν πρέπει να παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.

Όπως πολύ σωστά ισχυρίζονται οι διαδηλωτές αν δεν αλλάξει η νομοθεσία σύντομα θα υπάρξουν παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Υπολογίζεται ότι 200.000 γυναίκες κάνουν παράνομα αμβλώσεις είτε μέσα στην χώρα, είτε ταξιδεύουν για αυτόν τον λόγο στο εξωτερικό.





SHARE