Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης (γρήγορη)


Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι το αγαπημένο μας πρωινό γεύμα και έχουμε την πιο γρήγορη συνταγή.

Στη Θεσσαλονίκη το πιο γνωστό πρωινό τους είναι το κουλούρι και η μπουγάτσα. Μάλιστα, το κουλούρι έχει γίνει και το δικό μας αγαπημένο πρωινό σνακ που ταιριάζει άψογα με τον καφέ, αλλά κι ένα ζεστό τσάι τώρα τους φθινοπωρινούς μήνες.

Επιπλέον, το κουλούρι είναι το ιδανικό σνακ που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο.

Ο Τάσος Αντωνίου μας έδωσε την τέλεια συνταγή για αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα οποία γίνονται γρήγορα και δεν θα περάσεις πολύ χρόνο μέσα στην κουζίνα σου για να τα φτιάξεις.

Υλικά

  • 9 gr. ξηρή μαγιά
  • 180 ml νερό χλιαρό στους 40oC
  • 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 gr. αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 60 gr. ελαιόλαδο
  • 180 ml νερό

Για την επικάλυψη

  • 360 ml χλιαρό νερό
  • 70 gr. ζάχαρη
  • 200 gr. σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τη ξηρή μαγιά με το νερό στους 40οC και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά να δράσει η μαγιά.

Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε με ένα σύρμα σκληρό αλεύρι με αλάτι. Προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς. Αναμειγνύουμε μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται τα υλικά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια για να δέσουν απόλυτα τα υλικά μεταξύ τους. Εάν το ζυμάρι είναι σχετικά υγρό ή κολλώδες, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει ελαστική και ομοιόμορφη υφή. Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.

Κατόπιν μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Ζυμώνουμε με τα χέρια με δυνατές κινήσεις στον πάγκο. Ρολάρουμε το ζυμάρι στον πάγκο σε μεγάλο κορδόνι. Προσέχουμε να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του. Κάνουμε σχισμές κατά μήκος του ζυμαριού και στη συνέχεια κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ίσιου μεγέθους. Τώρα παίρνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια και τα ανοίγουμε σε μεγαλύτερο φυτίλι.  Θέλουμε να πετύχουμε ίσο πάχος ώστε να φτιάξουμε ομοιόμορφα κουλούρια. Σχηματίζουμε το κουλούρι ενώνοντας τις άκρες του ζυμαριού. 

Σε ταψί αναμειγνύουμε χλιαρό νερό με ζάχαρη. Βουτάμε το κουλούρι στο ζαχαρόνερο, ίσα να το βρέξουμε. Στη συνέχεια περνάμε το κουλούρι από το σουσάμι ώστε να καλύψει καλά όλη την επιφάνειά του. Μεταφέρουμε το κουλούρι σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα κουλούρια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήστε τα κουλούρια σας γύρω στα 20 λεπτά.





SHARE