Μοσχοφίλερο

Το αρωματικό κρασί που πίνεται στο τέλος του καλοκαιριού και απογειώνει κάθε πιάτο

Το μοσχοφίλερο είναι η τέλεια επιλογή κρασιού για το τέλος του καλοκαιριού αρκεί να ξέρεις να το πίνεις σωστά.

Το σταφύλι αυτό με την ροζέ φλούδα που συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο, ανθίζει το καλοκαίρι και παράγει ένα αρωματικό κρασί που είναι ιδανικό για την εποχή.

Πολλά αρωματικά σταφύλια έχουν μία αρκετά έντονη μυρωδιά που δεν μας προδιαθέτει μετέπειτα στην κατανάλωση του κρασιού. Το μοσχοφίλερο όμως, δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Το συναντάμε σε λευκό αλλά και σε ροζέ κρασί και έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα που συνδυάζει κάπως τριαντάφυλλο και λεμόνι. Κάτι ανάμεσα σε γλυκό και ξινό δηλαδή.

Οι νότες του λουλουδιού είναι τόσο διακριτικές, όπως η μυρωδιά από ένα φρεσκοκομμένο τριαντάφυλλο. Το λεμόνι από την άλλη, είναι απαλό σαν ανθός από λεμονιά, αλλά παράλληλα προσθέτει και μία πιο στυφή γεύση, την κλασική του λεμονιού η οποία χαρίζει μία δροσιστική αίσθηση την ώρα που το πίνετε.

Μοσχοφίλερο / Φωτογραφία:Unsplash

Η περιοχή που καλλιεργείται το Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο κυριαρχεί στην οινοπαραγωγική περιοχή της Μαντινείας στην Πελοπόννησο και καλλιεργείται σε υψόμετρο 600 έως 800 μέτρων. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ευεργετικά για την ωρίμαση του κρασιού, καθώς ο δροσερός αέρας του βουνού την επιβραδύνει κι έτσι συμβάλλει στην φρεσκάδα του που φτάνει στα ποτήρια μας. Ωστόσο, πέρα από τη Μαντινεία, το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται και στη Νεμέα της Κορίνθου αλλά και σε ορισμένα νησιά του Ιονίου.

Συγκομιδή σταφυλιών στην Μαντινεία Αρκαδίας/Φωτογραφία: Shutterstock

Η μοναδικότητα του Μοσχοφίλερου δεν περιορίζεται μόνο στην αρωματική του παλέτα. Είναι ένα κρασί που απολαμβάνεται ιδανικά στους 8-10°C, θερμοκρασία που αναδεικνύει όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα του και σερβίρεται καλύτερα σε ποτήρια λευκού κρασιού με κωνικό σχήμα, που βοηθούν στο άνοιγμα των αρωμάτων και στη συγκέντρωση της γεύσης.

Το Μοσχοφίλερο παρέα με το φαγητό

Βρισκόμαστε στην εποχή που διοργανώνουμε τραπέζια και συναντήσεις με φίλους και οικογένεια και συχνά προβληματιζόμαστε γύρω από το κρασί που θα συνοδεύσει τα ωραία μας πιάτα.

Το Μοσχοφίλερο είναι ένα κρασί που απολαμβάνουμε καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και αρχίζει να ξεθωριάζει και αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πιάτα της ανατολικής Μεσογείου, που συχνά μαγειρεύονται με φρέσκο ελαιόλαδο και αρωματίζονται με μπαχαρικά. Πιάτα όπως σουβλάκι κοτόπουλου, κεφτεδάκια με κύμινο και φιστίκια Αιγίνης, ή κουνουπίδι ψημένο με σκόρδο και μπαχαρικά ταιριάζουν απόλυτα. Επιπλέον, οι φρέσκιες σαλάτες με ρόδι, ντομάτες, αγγούρι, φρέσκα κρεμμυδάκια και χαλούμι δένουν τέλεια με τη δροσιά και την οξύτητα του κρασιού.

Φωτογραφία: Shutterstock

Τέλος, το Μοσχοφίλερο είναι το κρασί που θα αναδείξει τις καλοκαιρινές σου στιγμές, είτε σε ένα ηλιοβασίλεμα στο μπαλκόνι, είτε γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νόστιμους μεζέδες. Η φρεσκάδα, το άρωμα και η δροσιά του το καθιστούν όχι μόνο ένα κρασί για το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και για όλες τις στιγμές που θέλεις να απολαύσεις την ελληνική γαστρονομία με καλή παρέα.