17 χωριά, Νεμέα: Ένας νόστιμος λόγος να επισκεφθείς την ελληνική Τοσκάνη αυτό το Σαββατοκύριακο

17 χωριά, Νεμέα: Ένας νόστιμος λόγος να επισκεφθείς την ελληνική Τοσκάνη αυτό το Σαββατοκύριακο

Στην καρδιά του μεγαλύτερου σε έκταση ενιαίου αμπελώνα της χώρας μας βρίσκεται ένα εστιατόριο που υμνεί τα ΠΟΠ κρασιά και την τοπική γαστρονομία.

Στα 30.000 στρέμματα του αμπελώνα της Νεμέας καλλιεργείται η πιο σημαντική ερυθρή ποικιλία της περιοχής, το πασίγνωστο Αγιωργίτικο. Τα ευνοϊκά εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τόπου βέβαια δίνουν την ευκαιρία και σε άλλα διεθνή και ντόπια είδη σταφυλιών να αποδώσουν εξαιρετικά. Αυτό είναι που κάνει τη Νεμέα τον δημοφιλέστερο οινοτουριστικό προορισμό της χώρας μας, κάποιοι μάλιστα τη θεωρούν την Τοσκάνη της Ελλάδας.

Στα 17 πανέμορφα χωριά της δεκάδες οινοποιία συνθέτουν μια ποικιλόμορφη ανομοιογενή αμπελουργική ζώνη η οποία εξάπτει το ενδιαφέρον, ειδικών και μη, αφού δίνει πολλά και διαφορετικά αξιόλογα κρασιά. Μαζί με τα ΠΟΠ κρασιά, στην περιοχή ξεχωρίζει και το οινοφιλικό εστιατόριο 17 χωριά που είναι αφιερωμένο σε αυτά.

Αληθινή αγάπη και βαθιά γνώση για το κρασί

Πίσω απο την ιδέα και την υλοποίηση του συγκεκριμένου project βρίσκονται άνθρωποι σημαντικοί για το ελληνικό κρασί που έκαναν πράξη το όραμα και το μεράκι τους. Πρόκειται για τον Κώστα Τουλουμτζή, ιδιοκτήτη του γνωστού και επιτυχημένου Enoteca (Βριλλήσια και Χαλάνδρι) που ήταν από τα πρώτα αθηναϊκά μαγαζιά που προέταξαν το κρασί περισσότερο από το φαγητό και ξεχώρισαν και τον Μένιο Τουρλότο ιδιοκτήτη του εστιατορίου Αντίκα (έτσι λεγόταν το εστιατόριο που λειτουργούσε στον χώρο που είναι σήμερα το 17 χωριά).

Πίσω απο την ιδέα και την υλοποίηση του συγκεκριμένου project βρίσκονται άνθρωποι σημαντικοί για το ελληνικό κρασί που έκαναν πράξη το όραμα και το μεράκι τους. Πρόκειται για τον Κώστα Τουλουμτζή, ιδιοκτήτη του γνωστού και επιτυχημένου Enoteca (Βριλλήσια και Χαλάνδρι) που ήταν από τα πρώτα αθηναϊκά μαγαζιά που προέταξαν το κρασί περισσότερο από το φαγητό και ξεχώρισαν και τον Μένιο Τουρλότο ιδιοκτήτη του εστιατορίου Αντίκα (έτσι λεγόταν το εστιατόριο που λειτουργούσε στον χώρο που είναι σήμερα το 17 χωριά).

Η εμπειρία του Κώστα Τουλουμτζή στην Ιταλία (έζησε χρόνια στην Τοσκάνη), η θητεία του στην Ένωση Ελλήνων Οινοχόων (ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος) αλλά και η προεδρία στην αντίστοιχη παγκόσμια ένωση του έμαθαν πολλά. Η επιστροφή του όμως στη Νεμέα ήταν μια παλιά σκέψη-επιθυμία που ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί συνειδητά και στοχευμένα.

Πάνω από 120 ετικέτες σε μπουκάλι και ποτήρι

Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος με το ξύλο και τα αντικέ έπιπλα να πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση. Παντού υπάρχουν στοιχεία και αναφορές στο κρασί που κάνουν το μέρος να μοιάζει με ζωντανό μουσείο αλλά και επαρχιακό σπίτι. Εδώ μπορεί να δοκιμάσει κανείς την αφρόκρεμα των ετικετών της περιοχής και όχι μόνο. Η λίστα τους περιλαμβάνει πάνω από 120 επιλογές, σε μπουκάλι και ποτήρι. Μεγάλο κομμάτι του καταλόγου είναι αφιερωμένο στο Αγιωργίτικο, την σούπερ σταρ ποικιλία της περιοχής, χωρίς όμως να λείπουν εξαιρετικά δείγματα της υπόλοιπης Πελοπόννησου.

Στο κελάρι του υπάρχουν κρασιά που ξεχωρίζουν για τον μονοποικιλιακό τους χαρακτήρα, άλλα που τραβούν την προσοχή με τους ισορροπημένους συνδυασμούς τους, τη φρεσκάδα ή τις δυνατότητες παλαίωσής τους. Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα βρείτε όλους εκείνους τους ντόπιους οίνους που αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας και θα ζήσετε ως επισκέπτες την ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία (αρχαιολογικό μουσείο, επισκέψιμα οινοποιία, φαγητό και wine pairing, δοκιμές, σεμινάρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις οινοποιών κ.ά.).

Απλές τοπικές γεύσεις που αποθεώνουν κάθε κρασί ξεχωριστά

Ο κατάλογος του φαγητού ακολουθεί την φιλοσοφία του ονόματος του μαγαζιού και περιλαμβάνει 17 πιάτα. Απλό αλλά πολύ νόστιμο το φαγητό φτιάχνεται με ντόπια υλικά εξαιρετικής ποιότητας και ακολουθεί παραδοσιακά βήματα. Το βελούδινο τραχανότο με βασιλομανίταρα, Αγιωργίτικο και κατίκι είναι πεντανόστιμο ενώ οι ταλιατέλες με ραγού αρνιού λιώνουν στο στόμα. Το ίδιο και ο κρασάτος κόκορας με τις χειροποίητες πλεξούδες (ζυμαρικό). Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια είναι από μόνα τους ένας λόγος για να ξεκινήσετε από την Αθήνα και να πάρε τον δρόμο προς Νεμέα. Οι παλιοί πελάτες του Enoteca αυτό κάνουν και μάλιστα συχνά.

Οι τέλεια χυλωμένοι γίγαντες, το ζουμερό κοτόπουλο με πλιγούρι και η δροσερή πράσινη σαλάτα με την ξινομυζύθρα και τα φρέσκα ροδάκινα είναι έτσι φτιαγμένα, όπως όλα τα πιάτα του μενού άλλωστε, ώστε να αναδεικνύουν τα κρασιά χωρίς να τους κλέβουν όμως τη δόξα αλλά παράλληλα χωρίς να περνούν και απαρατήρητα. Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη διαφορά που κάνει αυτό το εστιατόριο για το οποίο σίγουρα αξίζει να οδηγήσετε 116 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 1,5 ώρα για να βρεθείτε στη σάλα του.