Μπους ντε νοέλ
Φωτογραφία: Shutterstock
23|12|2020 11:07
SHARE
H ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ

Buche de Noël: Το απόλυτο γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (και πού θα το βρείτε)


Οι μέρες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλησιάζουν και μπορεί αυτές οι γιορτές να είναι διαφορετικές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μια γλυκιά αμαρτία στο τέλος του γεύματός μας.

Και τι καλύτερο από έναν χριστουγεννιάτικο κορμό, γεμισμένο με κρεμά σοκολάτας ή κάστανου, και καλυμμένο με γκανάζ;

Η ιστορία του κορμού ή Buche de Noël, όπως είναι η γαλλική του ονομασία, χάνεται μέσα στον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει κελτικές ρίζες και συγκεκριμένα ότι μας έρχεται από τη γιορτή της φωτιάς που γινόταν κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το κούτσουρο με το οποίο μοιάζει άλλωστε και το γλυκό ήταν η προσφορά προς τον ήλιο, ένα σύμβολο αναγέννησης, που έπρεπε να καίει ολόκληρη τη νύχτα.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από ένα παγανιστικό έθιμο, κατά το οποίο έκαιγαν ένα κούτσουρο την νύχτα των Χριστουγέννων. Αυτό το κούτσουρο προερχόταν από το πιο χοντρό μέρος του κορμού ενός οπωροφόρου δέντρου, που το έβαζαν να κάψει στο τζάκι, για να ζεστάνει το Θείο Βρέφος. Σύμφωνα με την παράδοση έπρεπε να κρατήσει αναμμένο μέχρι την Πρωτοχρονιά! Τη στάχτη του στη συνέχεια την έριχναν στα φυτά και στα χωράφια, για να τα προστατέψουν από τις αρρώστιες.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πάντως η πρώτη συνταγή σε βιβλίο μαγειρικής εμφανίζεται το 1615. Το όνομα Buche de Noël αναφέρεται στο παραδοσιακό Yule Log, που σημαίνει μεγάλος κορμός και παραδοσιακά φτιάχνεται από παντεσπάνι, γεμίζεται με βουτυρόκρεμα σοκολάτας και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Σήμερα βέβαια η σύγχρονη ζαχαροπλαστική έχει εφεύρει ενδιαφέρουσες παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μέχρι πρόσφατα, η Γαλλία κατείχε την πρώτη θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο Buche de Noël, μήκους 207,80 μέτρων, ψημένο και όμορφα διακοσμημένα από τον Philippe Gardette, πρόεδρο του συλλόγου Culinaire International που χρειάστηκε, μαζί με την ομάδα του, δυόμισι ημέρες προετοιμασίας. Το ρεκόρ όμως αυτό το έσπασε η Κίνα με έναν επικό κορμό Buche de Noël μήκους 1068 μέτρων!

Αν το έχετε με τη ζαχαροπλαστική μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τον δικό σας κορμό, να ξέρετε όμως πως είναι αρκετά δύσκολο γλυκό, κυρίως για να πετύχετε τη σωστή εμφάνιση. Για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση, βρήκαμε τα ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν τους καλύτερους.

Η «Μέλισσα» (Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, 2105711055 & 2105759684) φημίζεται για τα υψηλής αισθητικής γλυκά της που φτιάχνονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες, όπως την μοναδική σοκολάτα Varlhona. Εδώ θα βρείτε αρκετές παραλλαγές σε κορμό από τις οποίες ξεχωρίζουν μια με κρέμα από κάστανο και μους σοκολάτας bitter και μια πιο δροσερή με μους από yuzu, lime, μπαβαρουάζ μασκαρπόνε σοκολάτα Manjari και βάση από τραγανο μπισκότο με gianduja και lime.

Μέλισσα

Στο ολοκαίνουριο, μπουτίκ ζαχαροπλαστείο «Ourse» (Μυστρά 39, Άνω Γλυφάδα, 212-1067019) του σεφ Στέφανου Τσουκαλά, της ζαχαροπλάστισσας Βίκυς Νταλαγιάννη και του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη, που έχουμε γνωρίσει από την «Σπονδή», θα βρείτε limited edition χριστουγεννιάτικα γλυκά από εκλεκτές πρώτες ύλες, επιλεγμένα προσεκτικά από μικρούς παραγωγούς, όπως mont blanc και κορμό σοκολάτας, αλλά και μια τρομερή Flan Parisien με γέμιση κάσταρντ βανίλιας, που έχει ήδη γίνει talk of the town.

Αφοι Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 3610092) το παλαιότερο και καλύτερο ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων συνεχίζει από το 1915 μέχρι σήμερα να παράγει θεσπέσια γλυκά. Ειδικά για τις μέρες των γιορτών φτιάχνει έναν υπέροχο κορμό κάστανο, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Στο all time classic «Belle Vue» ( Ελ. Βενιζέλου , Νέα Σμύρνη , 2109344064) o κορμός με σοκολάτα και αμύγδαλο, φτιάχνεται από πραγματικό φύλλο (και όχι παντεσπάνι). Μαζί όμως πάρτε και έναν μπακλαβά, με πολίτικη συνταγή -είναι ο καλύτερος στην πόλη.

Dimitris Economides

Ο Dimitris Ekonomides, o «pastritect» του Νέου Ψυχικού, (Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 2106755000), ειδικός στη γαλλική ζαχαροπλαστική, φτιάχνει τον απόλυτο κορμό με κρέμα αμυγδάλου, κάστανο και μους βανίλια, που θα σας ενθουσιάσει.

Η ροκ ζαχαροπλάστισσα Ρένα Οροκλού στο «Choc O’ Rock» (Βουτσινά 105, Χολαργός, 211 0122512) ετοιμάζει κορμό σε δύο μεγέθη -έναν μικρό για 5-6 άτομα κι έναν μεγάλο για 10-12 άτομα - σε τρεις παραλλαγές: μια με κάστανο και σοκολάτα (βάση σοκολατένιο μπισκουί με φουντούκια, πατέ κάστανο ρούμι, μους κάστανο, φρέσκα κάστανα, σοκολάτα), μία δεύτερη με λεμόνι-lime (παντεσπάνι μαντλέν λεμόνι lime – crumble βουτύρου με ginger και κάρδαμο, μπαβαρουάζ λεμόνι & lime, φρούτα του δάσους) κι μια τρίτη με σοκολάτα και μέλι (βάση σοκολατένιο μπισκουί με καρύδια και πέκανς, μπαχαρικά και ginger, γκανάς σοκολάτα, μέλι, ρούμι και streusel gingerbread με καρύδια και πέκανς).

Τέλος το γαλλικό «Paul», που θα βρείτε σε διάφορα σημεία στη Αθήνα για τις γιορτές ετοιμάζει και σε ατομικό μέγεθος Βuche roulée Maroon με κάστανο, Buche roulée chocolat με μπισκότο σοκολάτας αμυγδάλου σε ρολό βουτηγμένο σε σοκολάτα και μους μαύρης σοκολάτας, Βuche rouléeFramboise με βατόμουρο και Bouche roulée café με μπισκότο αμυγδάλου σε ρολό βουτηγμένο σε καφέ και βουτυρόκρεμα με κομματάκια φουντουκιού, που μπορεί να σας φέρει και στην πόρτα σας η Wolt.gr.





SHARE