Η αριστοκρατική αυλή του Cash

Ένα βράδυ στην αριστοκρατική αυλή του Cash -Όταν η ιαπωνική κουζίνα συναντά την ελληνική σε ένα fusion δείπνο εμπειρίας

Δοκιμάσαμε το μενού στο εστιατόριο «Cash»στα βόρεια προάστια, που υπογράφει ο Θάνος Στασινός.

Το εστιατόριο «Cash», που βρίσκεται στην Κηφισιά, και συγκεκριμένα στην εμβληματική πλατεία του Κεφαλαρίου, είναι από τα αγαπημένα των βορείων προαστίων, αλλά κι ένα μέρος που συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε περιοχή της Αθήνας.

Με ανανεωμένη αισθητική και με γαστρονομική ταυτότητα με καθαρές ασιατικές επιρροές και σύγχρονη τεχνική αντίληψη το εστιατόριο επανέρχεται δυναμικά. Τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ο Θάνος Στασινός, ο σεφ που αγαπάει ιδιαίτερα τη Nikkei κουζίνα, ωστόσο έχει συνθέσει ένα fusion μενού παντρεύοντας κουζίνες με το δικό του τρόπο και βγάζοντας πιάτα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Περνώντας την κεντρική πόρτα του εστιατορίου Cash ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια αριστοκρατική αυλή. Το λευκό μάρμαρο δένει άψογα με τις γαλάζιες αποχρώσεις των μαξιλαριών, ενώ οι φοίνικες και το κεντρικό μπαρ δίνουν τη δική τους πινελιά στην προσεγμένη με κάθε λεπτομέρεια αυλή. Η ολοκαίνουρια αυλή εκπέμπει αβίαστη κομψότητα και μινιμαλισμό, δημιουργώντας ένα σκηνικό ηρεμίας μέσα στην πόλη.

Το εστιατόριο στεγάεται σε μονοκατοικία
Ο χώρος της αυλής

Προσωπικά αυτές οι πολύ σικ αυλές, που αποπνέουν μια ανεπιτήδευτη κομψότητα, είναι οι αγαπημένες μου. Γιατί σε βάζουν σε διάθεση εξόδου σε ένα μέρος που αποπνέει ομορφιά και φινέτσα απολαμβάνοντας το δείπνο σου σε έα ευχάριστο περιβάλλον.

Το μενού παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής και φέρνει πλέον την υπογραφή του έμπειρου Θάνου Στασινού. Ο ίδιος έχει διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της ασιατικής κουζίνας και στο «Cash» διαμορφώνει μια πρόταση που εστιάζει σε ωμά πιάτα, sushi με λεπτότητα στην απόδοση και σύγχρονες εκτελέσεις με έντονες επιρροές από Ιαπωνία και Νοτιοανατολική Ασία.

Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά την κουζίνα του Θάνου Στασινού από τα starters δίνει την ταυτότητα του: το πιάτο Ταλιατέλες αγγουριού με καβούρι και γλυκιά σάλτσα ponzu είναι συνώνυμο της μαγειρικής του ταυτότητας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο, δροσερό και ισορροπημένο σε γεύσεις πιάτο που συνοδεύεται άψογα με λευκό κρασί. Όπως και το Ceviche λαβράκι με λάιμ, γλυκοπατάτα και μάνγκο είναι από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε το δείπνο σας ή να συνοδέψετε το cocktails σας. Θα πρότεινα να δοκιμάσετε από τα signature cocktails που υπάρχουν στη λίστα.

Cash δείπνο ασιατική κουζίνα

Ο Θάνος Στασινός έχει ταυτιστεί με την ασιατική κουζίνα και ο ίδιος, όπως θα μου πει, βρέθηκε τυχαία να ασχολείται με τη μαγειρική στα χρόνια που έκανε τη στρατιωτική του θητεία. «Ήθελα να βρω κάποια αρμοδιότητα που δεν θα δυσκολευτώ ιδιαίτερα και προτίμησα την κουζίνα. Ο υπεύθυνος ήταν επαγγελματίας σεφ και με μύησε στη γαστρονομία. Μέχρι τότε δεν είχα καμία απολύτως σχέση με τη μαγειρική. Στο στρατό ανοίχτηκε αυτός ο δρόμος» μου εξηγεί.

Στο μενού κυρίαρχο ρόλο έχουν τα Raw πιάτα, όπως Nigiri το λαβράκι με pico de gallo από καρδιά φοίνικα και πράσινο μήλο, το Nigiri τόνου με yuzu kosho και το Tiradito με σκουμπρί -αν θέλετε κάτι πιο spicy -και με μαγιάτικο για πιο ελαφριά γεύση.

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν, οι γαρίδες tempura (στα ζεστά ορεκτικά) συνοδεύονται από μια αρωματική σάλτσα πρασοσελινου, μια διακριτική γέφυρα με τη γευστική μνήμη της ελληνικής κουζίνας και οι επιλογές σε sushi -το spicy tuna και το King crab roll με αυγά πέστροφας είναι στα δικά μου προτεινόμενα.

Από τα ζεστά ορεκτικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε gyoza με σιτάκα απο την Κάσο και σάλτσα από μεξικάνικο achiote (aji amarillo) που αποτυπώνουν τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα της κουζίνας του Θάνου Στασινού. Από τα πιο νόστιμα πιάτα του μενού με τόσο νόστιμη γεύση που ενθουσιάζει τον ουρανίσκο. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα μοναδικό πάντρεμα της ιαπωνικής, ελληνικής και μεξικάνικης κουζίνας. Ο σεφ μου σχολιάζει σχετικά: «Η gyoza είναι από την Ιαπωνία, η κρέμα γίνεται με σιτάκα από την Κάσο, είδος τυριού που το παίρνουμε από συνεταιρισμό του νησιού και είναι πολύ εκλεκτό προϊόν, καθώς διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, και προσθέτω μεξικάνικο achiote, ένα κατακόκκινο σποράκι. Έτσι αυτό το πιάτο παντρεύει την Ιαπωνία με την Ελλάδα και το Μεξικό».

Cash εστιατόριο δείπνο

Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε επιλογές τόσο για κρέας όσο και ψάρι ημέρας - το Flap steak black angus USA και το κόντρα Iberico ήταν πολύ σωστά ψημένα και τα συνόδεψα με σπαράγγια σχάρας. Για συνοδευτικό στο μενού θα βρείτε πουρέ πατάτας με τρούφα και τηγανιτό ρύζι.

cash εστιατόριο
cash fusion

Για το τέλος προτείνω να δοκιμάσετε το Μιλφέιγ με κρέμα φυστικιού Αιγίνης και matcha και το πολύ ιδιαίτερο σε γεύση Namelaka Bahibe/Dulcey με passion fruit, crumble από χαρούπι και παγωτό από Συριανό λουκούμι.

Όσο για τη φιλοσοφία του μενού; «Δεν θα χαρακτήριζα με τίποτα τη συγκεκριμένη κουζίνα Nikkei -κάνω μια fusion κουζίνα. Αυτός είναι ο πιο σωστός και αντιπροσωπευτικός χαρακτηρισμός. Θεωρητικά, η fusion κουζίνα είναι όλη η πρόσμιξη των πολιτισμών. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα χώρας. Απλά η κάθε χώρα δίνει το κατιτί της και από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα είναι το gyoza με σιτάκα απο την Κάσο και σάλτσα από μεξικάνικο achiote (aji amarillo) που ενώνει γαστρονομικά τρεις πολιτισμούς, τρεις χώρες με σπουδαία ιστορία τη γαστρονομία τους.