Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
20|09|2022 10:10
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Εύκολο σάμαλι με γιαούρτι -Υπέροχο, θα γλείφεις τα δάχτυλά σου


Το πολίτικο σάμαλι είναι ένα από τα πιο νόστιμα σιροπιαστά γλυκά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Το «γλυκό της Δαμασκού» έχει βαθιά ιστορία και το έχουν απολαύσει πλήθη ανθρώπων στην Ανατολή και όλη τη Μεσόγειο εδώ και αιώνες. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά ταψιού και ξεχωρίζει για τα πλούσια αρώματά του.

Το φουσκωμένο σιμιγδάλι σε χορταίνει, το γιαούρτι δίνει μια ανάλαφρη νότα που σπάει τη γλύκα του σιροπιού και σε ξελιγώνει, ενώ το σιρόπι γεμίζει το στόμα με αρώματα.

Αν είσαι φαν αυτών των παραδοσιακών γλυκών και θέλεις να απολαύσεις ένα σπιτικό, παραδοσιακό σάμαλι, αυτή η απλή συνταγή με γιαούρτι είναι ιδανική για σένα.

Υλικά

  • 250 γρ γιαούρτι
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ ζάχαρη (εγω βάζω καστανή)
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.σ. ινδική καρύδα
  • ξύσμα από 1 προτοκάλι ή 2 μανταρίνια
  • 1 κ. γ. μπέικιν παουντερ
  • 1 κ. γ. σόδα
  • 2/3 του ποτηριού χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ νερό
  • 350 γρ ζάχαρη
  • φλούδα από πορτοκάλι ή μανταρίνι

Εκτέλεση

  • Σε μία μπασίνα, βάζουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο, την ινδική καρύδα, ξύσμα και ανακατεύουμε καλά
  • Στο χυμό, βάζουμε την σόδα, ανακατεύουμε (προσοχή, να είστε πάνω από την λεκάνη σας γιατί φουσκώνει και αφρίζει πολύ) και την προσθέτουμε στο μείγμα μας.
  • Τέλος, βάζουμε και το μπείκιν παουντερ. Ανακατεύομε καλά και χύνουμε το μείγμα στην φόρμα λίγο λαδωμένη.
  • Αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  • Μετά το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Το χαράζουμε και το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι, όχι καυτό!

Τη συνταγή πήραμε από την ιστοσελίδα xrysessyntages.gr.





SHARE