Παραδοσιακό σάμαλι Κωνσταντινούπολης

Παραδοσιακό σάμαλι Κωνσταντινούπολης του Δημήτρη Μακρυνιώτη -Ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό

Το παραδοσιακό σάμαλι Κωνσταντινούπολης είναι ένα γλυκό που δεν ακούμε συνέχεια, ωστόσο αξίζει να φτιάξεις αφού η γεύση του θα σε ανταμείψει.

Είναι ένα από τα γλυκά ταψιού το οποίο λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, άλλωστε και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το σιροπιαστό παραδοσιακό σάμαλι Κωνσταντινούπολης;

Αν λοιπόν είσαι φαν αυτών των γλυκών και θέλεις να αναπτύξεις τις ζαχαροπλαστικές σου ικανότητες, αλλά και να απολαύσεις αυτό το έδεσμα, δεν έχεις παρά να σηκώσεις μανίκια γιατί βρήκαμε την ιδανική από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη.

Υλικά για το παραδοσιακό σάμαλι Κωνσταντινούπολης:

Υλικά:

  • 450γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 180ml φρέσκο γάλα
  • 220γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
  • 10γρ. σόδα μαγειρική
  • 1κ.γ. μαστίχα
  • 1 βανίλια

Υλικά για το σιρόπι:

  • 340 ml νερό
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι κομμένο στην μέση

Εκτέλεση για το σάμαλι

Σε ένα μπολ, βάζουμε το σιμιγδάλι με τη μαστίχα, την σόδα και την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, για ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο.

Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα μπολ το ζεστό μείγμα γάλακτος, προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού, μέσα στο μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε για ένα λεπτό με το σύρμα.

Τελειώνουμε ανακατεύοντας το μείγμα με το χέρι και αμέσως μετά, αδειάζουμε σε ένα μπολ και κλείνουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στο μείγμα μας.

Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά για ένα βράδυ.

Αφού ξεκουραστεί το μείγμα μας, το αφαιρούμε από το ψυγείο και με το χέρι το ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα, βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20χ25, αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια παλέτα ή ένα κουτάλι.

Στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια το ζυμάρι στο σχήμα που επιθυμούμε και βάζουμε στο κάθε ένα από αυτά ένα λευκό ωμό αμύγδαλο, πιέζοντάς το ελαφρώς.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.

Εκτέλεση για το σιρόπι

10 λεπτά πριν τελειώσουμε το ψήσιμο του γλυκού μας, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση.

Αμέσως μετά κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σιρόπιασμα

Μόλις ψηθεί το σάμαλι, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια πάνω στις γραμμές που υπάρχουν.

Σιροπιάζουμε αμέσως, το καυτό σάμαλι με το καυτό σιρόπι.

Για περισσότερες συνταγές του pastry chef Δημήτρη Μακρυνιώτη:

Official Website, Instagram, Facebook