Geco Athens: Το εστιατόριο-έκπληξη που κρύβεται σε μια στοά και ανοίγει την πόρτα σε έναν άλλο γαστρονομικό σύμπαν
Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεται μια μυστική στοά που κρύβει ένα εστιατόριο που λειτoυργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Μέσα σε μια στοά της οδού Λέκκα κρύβεται το Geco Athens, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Gatsby. Στεγασμένο σε ένα κομψό κτίριο του Μεσοπολέμου με art deco λεπτομέρειες, σε υποδέχεται αυτή την περίοδο με έναν στολισμό που σε βάζει αμέσως στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Τα εστιατόρια μέσα στις στοές έχουν πάντα μια παράξενη γοητεία- μοιάζουν να προκαλούν τους foodies να τα ανακαλύψουν, για να τους ανταμείψουν με ένα γαστρονομικό ταξίδι που θυμίζει μικρή απόδραση μέσα στην πόλη.
Ανακαλύπτοντας τη μυστική στοά, ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί με το φιλόξενο περιβάλλον και τη διακριτική κομψότητα του χώρου, που αποπνέει μια αίσθηση ανεπιτήδευτης πολυτέλειας. Η ζεστή φιλοξενία συμπληρώνει την εμπειρία, δημιουργώντας αμέσως οικειότητα.
Κεντρικό σημείο του Geco είναι η εντυπωσιακή 25μετρη λευκή μαρμάρινη μπάρα, η ανοιχτή κουζίνα όπου μπορείς να παρακολουθήσεις το brigade εν δράσει, και οι μεγάλες τζαμαρίες που αφήνουν το φυσικό φως να πλημμυρίσει τον χώρο και προσφέρουν οπτική επαφή με τον δρόμο. Το περιβάλλον είναι πολυδιάστατο και ζωντανό, με μαξιμαλιστική αισθητική, έντονα χρώματα και εναλλαγές στα εικαστικά στοιχεία. Αυτή η ενέργεια το κρατά σταθερά ως σημείο συνάντησης, ένα στέκι που συνδυάζει την urban πολυτέλεια με τη νοσταλγική αύρα του εμπορικού κέντρου.
Η ατμόσφαιρα της μυστικής στοάς στο κέντρο της πόλης κερδίζει από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες. Ωστόσο, ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το μενού. Για μένα αποδείχτηκε μια γαστρονομική έκπληξη: πιάτα που δεν «φωνάζουν», όσο εντυπωσιακά κι αν σερβίρονται, αλλά σε κερδίζουν με την απόλυτη ισορροπία των γεύσεών τους και τη λεπτοδουλειά πίσω από κάθε εκτέλεση.
Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο σεφ Παναγιώτης Φλάκας, που έμαθε να μαγειρεύει δίπλα στον οικοδόμο παππού του, μαζί με τον head chef Χρήστο Ρήγα. Παρατηρώντας προσεκτικά το μενού, διαπιστώνεις πως έχουν παντρέψει μοναδικά τις μεσογειακές γεύσεις με παγκόσμιες επιρροές και σύγχρονες τεχνικές, με την εποχικότητα της πρώτης ύλης να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο.
Από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του μενού είναι και η συνεργασία με τον Ιταλό σεφ Antonino Cannavacciuolo, κάτοχο οκτώ αστεριών Michelin. Στο Geco έχει επιλέξει τρία πιάτα με χειροποίητη pasta, καθώς και το εξαιρετικό τιραμισού — ένα signature επιδόρπιο που έχει εξελιχθεί σε best seller. Μια μόνο μπουκιά αρκεί για να σε αιχμαλωτίσει με τη φίνα γεύση και την ανάλαφρη υφή του.
Η δική μας εμπειρία στο Geco Athens
Ένα μενού ενημερωμένο, ισορροπημένο και γεμάτο επιλογές που σε κάνουν να θέλεις να επιστρέψεις. Κάθε πιάτο είναι μελετημένο και μοιάζει να αφηγείται τη δική του ιστορία.
Η αρχή γίνεται με το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, με κόλιανδρο που του χαρίζει αρωματική ένταση και yuzu που προσθέτει μια φωτεινή οξύτητα. Εξίσου δυνατό είναι το σεβίτσε ψαριού ημέρας με «γάλα τίγρης» ντομάτας, ένα πιάτο που ξυπνά όλες τις αισθήσεις από την πρώτη μπουκιά.
Η μεγάλη έκπληξη, όμως, είναι το καρπάτσιο παντζαριού με γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί, φιστίκια Αιγίνης και blueberries. Το δοκίμασα περισσότερο από περιέργεια για τον συνδυασμό, αλλά τελικά ήταν εκείνο που με κέρδισε στα ορεκτικά. Το ίδιο και η τριλογία με τις ζουμερές ντομάτες στη σαλάτα- τόσο νόστιμη που δεν αντιστάθηκα στο να τη συνοδέψω με ζυμωτό ψωμάκι.
Για ακόμη περισσότερες επιλογές στα ορεκτικά, δοκιμάστε τη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο, άγρια χόρτα και φέτα, αλλά και τα κεφτεδάκια από Αυστραλιανό wagyu με χειροποίητες πίκλες αγγουριού.
Στην κατηγορία των street food, το Geco προσεγγίζει κλασικές συνταγές με έναν εντελώς δικό του τρόπο, δίνοντάς τους εκείνη τη μικρή υπέρβαση που αναζητούμε στις εξόδους μας. Στα «must try» πιάτα, και σήμα–κατατεθέν του εστιατορίου, είναι ο γύρος Iberiko. Έρχεται σερβιρισμένος σε πιατέλα με κομμάτια γύρου Iberiko, γιαούρτι, ντοματίνια, πίκλες κρεμμυδιού και πίτες, ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας «ιδανικό» σουβλάκι. Πριν φτιάξετε τον συνδυασμό σας, δοκιμάστε πρώτα σκέτο τον γύρο -είναι ο πιο άμεσος τρόπος να καταλάβετε πόσο νόστιμος είναι.
Κεμπάπ τόνου, κοτόπουλο με ρίγανη και λεμόνι, καθώς και mini burgers είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές της κατηγορίας «street foods».
Στα κυρίως πιάτα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σιγομαγειρεμένο αρνάκι (ιδανικό για δύο άτομα), το σνίτσελ με τρούφα, ενώ για όσους προτιμούν ψάρι υπάρχει το ψάρι ημέρας, ψητό, συνοδευμένο από λαχανικά και μια αρωματική σάλτσα λεμονιού–λαδιού.
Για το τέλος, στα επιδόρπια αξίζει να δοκιμάσετε την αυθεντική εκδοχή του τιραμισού, καθώς και την crème brûlée, μία από τις πιο φίνες και αρωματικές εκτελέσεις που θα συναντήσετε.