Oλοι ξέρουμε τα κλασικά superfoods, όπως οι σπόροι chia και τα goji berries.
Σε αυτό το άρθρο όμως θα εστιάσουμε σε ένα άλλο superfood που είναι ο κουρκουμάς. Είναι γνωστός και ως «κρόκος της Ινδίας» από το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του που μοιάζει πολύ με αυτό του σαφράν. Ο κουρμουμάς είναι μία ρίζα, όπως το τζίντζερ, με καφέ φλούδα που μέσα κρύβει μια λαμπερή πορτοκαλί σάρκα.
Oι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τον κουρκουμά, αν έχουμε φάει κάτι που περιέχει κάρυ. Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ (από εκεί έχει γίνει περισσότερο γνωστό), αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, όπως στα ψητά λαχανικά και τις πατάτες ή ακόμη και για το χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών.
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας, αλλά και άλλων κουζινών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Εχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χαρακτηρίζεται «βόμβα υγείας» και «βασιλιάς των φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής».
Αυτό το μπαχαρικό έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα χάρη στα πολύ σημαντικά και ευεργετικά του οφέλη στην υγεία. Για τα περισσότερα απ' αυτά τα οφέλη «ευθύνεται» η κουρκουμίνη που είναι το βασικό συστατικό του κουρκουμά.
Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέρει η διατροφολόγος Jo Lewin σε άρθρο της στο BBC, βρίσκονται η μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς, η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση, η πρόληψη και θεραπεία κρυολογημάτων, η βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και η ανακούφιση από τα φλεγμονώδη συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.