Κέικ/Φωτογραφία Shutterstock

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν το κέικ να μη βγαίνει αφράτο

Το κέικ είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά, είτε πρόκειται για το κλασικό βανίλια-σοκολάτα, είτε για πιο ιδιαίτερες παραλλαγές.

Είναι εύκολο, γρήγορο και ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, όσο απλό κι αν φαίνεται, η επιτυχία του κρύβεται σε λεπτομέρειες που μπορεί εύκολα να παραβλέψουμε.

Αν το κέικ σας βγαίνει «βαρύ» χωρίς τη χαρακτηριστική του ελαφρότητα, ίσως κάποιο από τα παρακάτω λάθη να φταίει.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν το κέικ να μη βγαίνει αφράτο

Ανακάτεμα μείγματος και κρύα υλικά

Αφού προσθέσετε το αλεύρι, είναι σημαντικό να σταματήσετε το έντονο ανακάτεμα. Το παρατεταμένο χτύπημα ενεργοποιεί τη γλουτένη, με αποτέλεσμα το τελικό κέικ να αποκτά πυκνή, σφιχτή υφή και να χάνει το αφράτο του. Ανακατέψτε ελαφρά, ίσα για να ενσωματωθούν τα υλικά.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι η θερμοκρασία των συστατικών. Αν τα αυγά, το βούτυρο ή το γάλα είναι παγωμένα από το ψυγείο, δεν θα ενσωματωθούν σωστά, και η ζύμη δεν θα «δέσει» όπως πρέπει. Αφήστε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20-30 λεπτά πριν ξεκινήσετε.

Παρατεταμένο ψήσιμο και μπέικιν πάουντερ

Το υπερβολικό ψήσιμο μπορεί να αφαιρέσει κάθε ίχνος αφράτου υφής. Όταν το κέικ παραμένει στο φούρνο για περισσότερο από όσο πρέπει, τα αυγά και οι πρωτεΐνες σφίγγουν, με αποτέλεσμα ένα σκληρό και στεγνό κέικ. Ελέγχετε πάντα με ένα ξυλάκι (ή οδοντογλυφίδα) στο κέντρο: αν βγαίνει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.

Ίσως ακούγεται αντιφατικό, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπέικ πάουντερ δεν βοηθά. Αντί να φουσκώσει σωστά, το κέικ μπορεί να ξεχειλίσει στο ψήσιμο και να «κάτσει» ή να αποκτήσει περίεργη υφή. Ακολουθείτε πάντα τη δοσολογία της συνταγής, και χρησιμοποιείτε μετρημένα κουταλάκια.