Εύκολη συνταγή για γλυκό με φρέσκες βανίλιες -Τάρτα και κέικ μαζί, χωρίς μίξερ
Με απλό ανακάτεμα φτιάχνουμε, σε λίγα μόνο λεπτά, ένα γλυκό που συνδυάζει την αφράτη ζύμη του κέικ και τον φρουτένιο χαρακτήρα της τάρτας.
Τα κέικ τα αγαπάμε για την ανάλαφρη, συννεφένια υφή τους και τις τάρτες για την πλούσια γέμιση φρέσκων φρούτων που κλείνουν μέσα τους. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια η βουτυράτη γεύση της γλυκιάς ζύμης παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο, είτε είναι αφράτη και μαλακή είτε λεπτή και τραγανή. Πώς θα ήταν όμως αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε τα δύο αγαπημένα μας γλυκά; Αν κλείναμε δηλαδή μεγάλα κομμάτια ζουμερής σάρκας φρούτων εποχής σε ένα φουσκωτό κέικ; Σίγουρα υπέροχα! Ειδικά αν για να το κάνουμε αυτό δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε καν μίξερ.

Γλυκό με φρέσκες βανίλιες
Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 26 εκ., χωρίς τρύπα στη μέση)
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 4 αυγά
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μια πρέζα αλάτι
- Μια πρέζα κανέλα
- 200 ml γάλα
- 10 μέτριες βανίλιες, κομμένες στη μέση (χωρίς κουκούτσι)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με σύρμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι (μαζί με το αλάτι και την κανέλα) και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Τοποθετούμε μέσα τις κομμένες βανίλιες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το κέικ και ξεφορμάρουμε.
Tip
Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο ακριβώς γλυκό με φρέσκα δαμάσκηνα τα οποία μοιάζουν με τις βανίλιες. Για την ακρίβεια πρόκειται για δυο διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους φρούτων.