Συνταγή για μαρμελάδα κορόμηλο με κανέλα -Αρωματική, πεντανόστιμη και ιδανική για πρωινό
Γλυκόξινη και μυρωδάτη, αυτή η μαρμελάδα ταιριάζει τέλεια με ψωμί αλλά και με γιαούρτι.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι οι δρόμοι, οι γειτονιές και οι αυλές, στις πόλεις και στις εξοχές, γεμίζουν κορόμηλα. Πρόκειται για ένα φρούτο γλυκό και ζουμερό με μια χαρακτηριστική ευχάριστη ξινή επίγευση που γενικά δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα διαδεδομένο. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα δεν το βρίσκαμε καν στην αγορά. Αν θέλαμε κορόμηλα, όσοι τα αγαπούσαμε και τα αγαπάμε, απλώς τα μαζεύαμε από τον δρόμο. Τώρα πια τα βρίσκουμε, σε σχετικά περιορισμένες ποσότητες βέβαια, σε λαϊκές αγορές, μεγάλα μανάβικα ή σουπερμάρκετ, πάντα σε φρέσκια μορφή.
Αυτό όμως που δεν βρίσκουμε σίγουρα στο εμπόριο, όχι ακόμα τουλάχιστον, και έχει ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον είναι η μαρμελάδα τους. Γι αυτό και αξίζει να μπούμε στην κουζίνα και να την φτιάξουμε μόνοι μας τώρα που τα κορόμηλα είναι σε αφθονία.

Μαρμελάδα κορόμηλο με κανέλα
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 650 γρ. ώριμα κορόμηλα, καλά πλυμένα
- 100 ml νερό
- 350 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό βράζουμε τα κορόμηλα για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας τα υγρά σε ένα μπολ, και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ζυγίζουμε τα βρασμένα φρούτα τα οποία θέλουμε να είναι περίπου μισό κιλό. Χτυπάμε τα φρούτα στο μούλτι μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που κρατήσαμε στο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ακόμα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζουμε κατευθείαν, όπως είναι ζεστή, σε αποστειρωμένα βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος, κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε ανάποδα σε έναν δίσκο μέχρι να κρυώσουν. Έτσι αποθηκεύουμε αεροστεγώς τη μαρμελάδα και μπορούμε να τη φυλάξουμε για μήνες στο ντουλάπι.
Tips
-Η μαρμελάδα αντέχει στο ντουλάπι 1 χρόνο ενώ από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε πρέπει μετά να τη βάλουμε στο ψυγείο όπου μπορούμε να την κρατήσουμε το πολύ για 1 μήνα.
-Αντι για κανέλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αστεροειδή γλυκάνισο ή ακόμα και γαρύφαλλο. Επίσης θα πήγαινε και λίγο τριμμένο τζίντζερ, θα έκανε την τελική γλυκόξινη γεύση και ελαφρώς καυτερή.