Μαρμελάδα σύκο από την Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Shuttertock
ΣΥΝΤΑΓΗ

Μαρμελάδα σύκο: Η παραδοσιακή συνταγή κλείνει μέσα της όλη τη νοστιμιά του Αυγούστου


Το σύκο γίνεται υπέροχη μαρμελάδα και συνδυάζεται ακόμα και με κρέας για τα γιορτινά σου επίσημα τραπέζια.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που βγαίνουν τα σύκα, τα οποία δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε με ευχαρίστηση, τα τεμπέλικα απογεύματα με παρέα.

Τα σύκα τα τρώμε σκέτα -πόσο νόστιμα είναι ειδικά όταν τα κόβεις κατευθείαν από το δέντρο-, τα φτιάχνουμε μαρμελάδα, ταιριάζουν πάνω από μια φέτα ψωμί με τυρί και μέλι, ενώ το ίδιο νόστιμα είναι όταν παντρεύονται με το κρέας.

Η Ντίνα Νικολάου μας δίνει τη συνταγή για παραδοσιακή μαρμελάδα και μας εξηγεί τον λόγο που φτιάχνει μεγάλες ποσότητες. «Η αγαπημένη μου μαρμελάδα. Πάντα τέλη καλοκαιριού ετοιμάζω μεγάλες ποσότητες γιατί όλοι οι φίλοι μου περιμένουν το βαζάκι τους. Φροντίζω πάντα να μου φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα  γιατί τη χρησιμοποιώ παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα συνοδεύσω την ψητή γαλοπούλα, θα προσθέσω μια κουταλιά στο dressing της χριστουγεννιάτικης σαλάτας με βαλσαμικό ξύδι, πορτοκαλοχυμό και μουστάρδα. Εκεί, όμως, που πραγματικά είναι απαραίτητη είναι στο chessecake με μανούρι και βάση καρυδόπιτα... τέλεια! Η προσθήκη του καβουρντισμένου σουσαμιού ταιριάζει απόλυτα και της δίνει μια υφή τραγανή που με ξετρελαίνει. Απλά δοκιμάστε το».

Ο χρόνος προετοιμασίας για την παραδοσιακή συνταγή μαρμελάδα σύκου από την Ντίνα Νικολάου είναι μόλις 15 λεπτά.

Υλικά:

  • 600 γρ. σύκα ώριμα
  • 200 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε πούδρα
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζω τα σύκα και τα βάζω σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέτω τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και τοποθετώ το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες. Κατόπιν μεταφέρω το περιεχόμενο του μπολ σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή  φωτιά. Προσθέτω τα μπαχάρια και αφήνω να βράσει για 30 λεπτά, ενώ ανακατεύω σε τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι. Αποσύρω από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνω να κρυώσει η μαρμελάδα. Μόλις κρυώσει, ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτω αν θέλω το καβουρντισμένο σουσάμι. Βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και τοποθετώ τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο.





SHARE