Τέλειες ψητές πατάτες
Τέλειες ψητές πατάτες /Φωτογραφία: Shutterstock
ΨΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Πρώην σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ μοιράζεται τα μυστικά του για τέλειες ψητές πατάτες -Τα λάθη που κάνουμε όλοι


Τα μυστικά της ψητής πατάτας αποκάλυψε σεφ με αστέρια Michelin, που κάποτε μαγείρευε για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Jeff Baker, διακεκριμένος σεφ, μοιράστηκε τα 5 top tips του για να μαγειρέψεις τις τέλειες ψητές πατάτες αλλά και τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι.

Οι ψητές πατάτες είναι must στα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο. Είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό, που πάει με όλα και λατρεύουμε να το απολαμβάνουμε.

Ωστόσο, μπορεί να γίνει tricky για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα! Πώς θα το καταφέρεις όμως;

Ο σεφ μοιράστηκε τα 5 μυστικά του στην Mirror:

Φρέσκες πατάτες

Φρόντισε να αγοράσεις φρέσκες πατάτες και κοίτα για σημάδια μούχλας. Αφού τις διαλέξεις, κράτησέ τες σε σκοτεινό μέρος σε χαρτόκουτο ή καφέ σακούλα για καλό εξαερισμό. Αν μαλακώσουν και συρρικνωθούν, θα πρέπει να τις πετάξεις.

Ψητές πατάτες
Ψητές πατάτες /Φωτογραφία: Shutterstock

Η σωστή ποικιλία

Βρες τη σωστή ποικιλία που θα κάνει την πατάτα τραγανή απέξω και μαλακή από μέσα. Αν δεν ξέρεις να διαλέγεις, κούνα τες στο κόσκινο αφού τις βράσεις για να γίνουν πιο fluffy.

Πρόσεχε τις υγρές πατάτες

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε την τέλεια κρούστα στο εξωτερικό της πατάτας είναι ότι τις «πνίγουμε» στο λάδι. Αυτό θα τις κάψει απέξω ενώ δεν θα τις μαγειρέψει καλά από μέσα. Γι’ αυτό πρέπει να τις βράσεις ή να τις μαγειρέψεις στον ατμό μερικώς πριν τις ψήσεις. Βράστες για περίπου 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό ή στον ατμό για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, φρόντισε οι πατάτες να στεγνώσουν και να κρυώσουν, πριν τις βάλεις στον φούρνο.

Τέλειες πατάτες
Τέλειες πατάτες /Φωτογραφία: Shutterstock

Ποιότητα αντί ποσότητας

Στις γιορτές, θα μαγειρέψεις περισσότερες πατάτες από ότι συνήθως. Οπότε, μην τις στριμώξεις όλες σε ένα ταψί. Οι πατάτες θέλουν χώρο για να γίνουν crispy, ενώ δεν θες να μαλακώσουν μέσα στο λάδι.

Το σωστό timing

Ένας παράγοντας είναι ο χρόνος που θα ψήσεις τις πατάτες στον φούρνο. Ο σεφ προτείνει 30 λεπτά στους 220°C. Φρόντισε να τις τσεκάρεις κάθε 10-15 λεπτά και να τις κουνάς για να γίνουν πιο τραγανές.

SHARE