fbpx Το μυστικό που κάνει τις βελγικές τηγανιτές πατάτες, τις καλύτερες στον κόσμο -Η απλή (λαχταριστή) συνταγή τους | BOVARY
τηγανιτές πατάτες σε τραπέζι σε σος
Πώς θα φτιάξεις τις τέλειες βέλγικες τηγανιτές πατάτες /Φωτογραφία: Shutterstock
SHARE
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Το μυστικό που κάνει τις βελγικές τηγανιτές πατάτες, τις καλύτερες στον κόσμο -Η απλή (λαχταριστή) συνταγή τους


«Και τι είμαστε να αρέσουμε σε όλους; Πατάτες τηγανητές;», είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά πυκνά.

Οι τηγανητές πατάτες είναι το απόλυτο comfort food.

Μάς θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, ενώ είναι το πιο εύκολο και γρήγορο, μαμαδίστικο φαγητό που κανείς μας δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Σκέτες, με σος, με κρέας, με χοντρό αλάτι και ρίγανη, με ό,τι μπορείς να φανταστείς, μια πιρουνιά πατάτες τηγανιτές δεν παύει να μας συγκινεί.

Μπορεί στα αγγλικά να της λέμε french fries, αλλά στην πραγματικότητα είναι βελγικές (merci!).

Στο Βέλγιο, τις πουλάνε σε πάγκους υπαίθριων αγορών, σε χωνάκι με σος ή μαγιονέζα.

Πώς φτιάχνονται όμως οι βέλγικες τηγανιτές πατάτες;

Το μυστικό της επιτυχίας τους, αυτό που τις κάνει φημισμένες σε όλο τον κόσμο, είναι απλό.

Είναι διπλοτηγανισμένες, δηλαδή τηγανίζονται δύο φορές.

Τηγανιτές πατάτες στις Βρυξέλλες
Τηγανιτές πατάτες στις Βρυξέλλες /Φωτογραφία: Shutterstock

Πριν πεις «non» γιατί σου ακούγεται ανθυγιεινό, σου λέμε ότι υπάρχει σημαντικός λόγος, σύμφωνα με το epicurious.com.

Πρώτα τηγανίζονται κανονικά για να γίνουν μαλακές ενώ τη δεύτερη φορά τηγανίζονται μετά από ώρα, όταν είναι δηλαδή να σερβιριστούν. Τότε, αποκτούν αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και γίνονται τραγανές.

Για να τις φτιάξετε, θα χρειαστείτε ένα τηγάνι με χοντρή βάση και μια τρυπητή κουτάλα.

ΥΛΙΚΑ

3-4 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα
1 κιλό πατάτες
αλάτι

Τηγα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίξτε το λάδι στο τηγάνι για να κάψει.

Κόψτε τις πατάτες σε λωρίδες. Σκουπίστε τες με καθαρή πετσέτα. Αυτό θα εμποδίσει το λάδι από το να πετάγεται.

Χώρισε τις πατάτες σε κούπες και μην τηγανίσεις πάνω από μία κούπα τη φορά.

Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίστε κάθε κούπα με πατάτες για 4-5 λεπτά, για να μαλακώσουν και όχι να ροδίσουν και να πάρουν χρώμα.

Όταν θέλετε να φάτε ή να τις σερβίρετε στους καλεσμένους σας, ζεστάνετε και πάλι το λάδι και τηγανίστε ανά κούπα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσο-καφέ και crispy.

Στρώστε σε ένα μεγάλο πιάτο χαρτί κουζίνας και ρίξτε τις εκεί για να απορροφηθεί το λάδι.

Πασπαλίστε με αλάτι και σερβίρετε.

Tip: Μην σκεπάζετε τις πατάτες για να τις διατηρήσετε ζεστές. Θα μαλακώσουν και να γίνουν λασπωμένες.





SHARE