σοκολατόπιτα
Φωτογραφία: Shutterstock
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Νηστίσιμη πεντανόστιμη σοκολατόπιιτα με υλικά που έχεις στο ντουλάπι


Μια γλυκιά συνταγή για εσάς που δεν θέλετε να στερηθείτε το γλυκό την περίοδο της Σαρακοστής.

Από την Καθαρά Δευτέρα μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας -μέχρι και το Αναστάσιμο δείπνο, κατά την οποία πολλοί ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή, χωρίς κρέας και τα παράγωγα του.

Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως να δυσκολευτούν, αλλά πλέον υπάρχουν πολλές γευστικές επιλογές χάρη στις οποίες δεν θα νιώσετε ότι στερείστε τη γεύση των αγαπημένων σας φαγητών και γλυκών.

Όσοι απολαμβάνετε να τρώτε σοκολάτα, να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές συνταγές για να συνεχίσετε να την απολαμβάνετε και την περίοδο της νηστείας. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι και πιο υγιεινές, αλλά εξίσου νόστιμες.

ΜΙα συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα είχα βρει στη μοναστηριακή κουζίνα και με κάποιες παραλλαγές κατέληξα στο τελικό αποτέλεσμα -το οποίο μόλις δοκιμάσετε θα σας αποζημιώσει.

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας και δεν χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία.

Υλικά

  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 300 γρ. ζάχαρη -αν θέλεις βάζεις καστανή
  • 1/2 κούπα αλεσμένο φουντούκι
  • 2 βανίλιες
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. κακάο
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το φουντούκι και τις βανίλιες. Προσθέτουμε αλεύρι, κακάο και σόδα, συνεχίζοντας να αναμειγνύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομογενοποιηθούν. Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Στο μεταξύ, βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 10 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα και το κονιάκ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.

Τέλος, περιμένουμε ένα 10λεπτο να κρυώσει λίγο το σιρόπι μας και περιχύνουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας.





SHARE