Το πεϊνιρλί απογειώνεται με καλό κασέρι και φρέσκα, βιολογικά αυγά!
Μπορεί στα τούρκικα πεϊνιρλί να σημαίνει «κάτι που έχει τυρί», αλλά κατά βάση είναι η παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της ποντιακής κουζίνας που έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου από τους πρόσφυγες.
Στην τουρκική κουζίνα ονομάζεται «Καραντενίζ πιντέ», δηλαδή «πίτα της Μαύρης Θάλασσας», ενώ αποτελεί και μια πολύ δημοφιλή λιχουδιά της γεωργιανής κουζίνας, στην οποία είναι γνωστό ως «khacapuri».
Το πεϊνιρλί είναι ένα από τα αγαπημένα μας street foods και ένα φαγητό για κάθε ώρα της ημέρας. Το απολαμβάνουμε ως συνοδευτικό με το πρωινό μας καφέ, ως σνακ, αλλά και κυρίως γεύμα. Πολλές φορές, όταν είμαστε σπίτι και θέλουμε να δούμε ταινία στο Netflix και δεν θέλουμε να φάμε μια ολόκληρη πίτσα, αλλά να τσιμπήσουμε κάτι πιο μικρό, το πεϊνιρλί είναι μια πολύ καλή λύση.
Η σεφ Ντίνα Νικολάου έχει την τέλεια συνταγή για αφράτα πεϊνιρλι με αυγό μάτι. Οπως προτείνει η ίδια, αναζητήστε ένα καλό, πικάντικο κασέρι (π.χ. Σοχού) και φτιάξτε αξέχαστα πεϊνιρλί που θα εντυπωσιάσουν.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 30 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας)
- 150 ml χλιαρό γάλα
- 150 ml χλιαρό νερό + λίγο ακόμα (περίπου 50 ml), για το ζύμωμα
- 50 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
-
Για τη γέμιση
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο
- 500 γρ. καλής ποιότητας πικάντικο κασέρι, χονδροτριμμένο
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά