τάρτα

Αντίο στον φούρνο: Πώς να φτιάξετε μια τάρτα με σπανάκι σε 10 λεπτά

Ακολουθεί μια συνταγή για τάρτα στο τηγάνι με σπανάκι, την οποία θα ετοιμάσετε σε 10 λεπτά και θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια.

Οι τάρτες είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά διεθνώς. Τρώγονται ζεστές ή κρύες και γεμίζονται με κάθε λογής υλικά. Η τάρτα με σπανάκι είναι μια από τις πιο κλασικές και θρεπτικές επιλογές. Αν, όμως, δεν έχετε όρεξη να ανάψετε τον φούρνο, υπάρχει λύση: μπορείτε να την ετοιμάσετε στο τηγάνι -εύκολα, γρήγορα και χωρίς έξτρα ταψιά.

Το μυστικό είναι να τη μαγειρέψετε σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένη, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να ροδίσει η βάση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι, μια έτοιμη ζύμη για πίτες και φρέσκα ή κατεψυγμένα χόρτα.

Με απλά υλικά και λίγο χρόνο, έχετε μια γρήγορη και υγιεινή τάρτα με σπανάκι χωρίς φούρνο -ιδανική για καθημερινές, για το γραφείο ή ένα ελαφρύ δείπνο.

Συνταγή για τάρτα με σπανάκι στο τηγάνι (για 2-3 άτομα)

Υλικά:

  • 1 έτοιμο φύλλο για τάρτα ή σφολιάτα
  • 1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι ή 300 γρ. κατεψυγμένο
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. τυρί κρέμα ή φρέσκια μυζήθρα
  • ½ φλ. τριμμένο τυρί (όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή μοτσαρέλα)
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σοτάρετε το σπανάκι (ή μαγειρέψτε το στον ατμό) μέχρι να μαραθεί. Στραγγίστε πολύ καλά και ψιλοκόψτε.

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σπανάκι με τα αυγά, το τυρί κρέμα, το τριμμένο τυρί και τα καρυκεύματα.

Λαδώστε ένα αντικολλητικό τηγάνι και στρώστε το φύλλο, φροντίζοντας να καλύπτει ελαφρώς τα τοιχώματα.

Ρίξτε το μείγμα και απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να ροδίσει η βάση.

Αν θέλετε, μπορείτε να την αναποδογυρίσετε σαν ομελέτα για να ροδίσει και από πάνω (με τη βοήθεια ενός πιάτου).

Χρήσιμα tips για τέλειο αποτέλεσμα

Καλά στραγγισμένο σπανάκι: Αποφύγετε τα υγρά -πιέστε καλά με σουρωτήρι ή καθαρή πετσέτα.

Χαμηλή φωτιά: Δίνει χρόνο στη γέμιση να μαγειρευτεί χωρίς να καεί η βάση.

Καπάκι σωστού μεγέθους: Δημιουργεί «εφέ φούρνου» και κρατά τη θερμότητα.

Μην προσθέτετε πολύ υγρά υλικά: Αν χρησιμοποιήσετε ρικότα, επιλέξτε στραγγισμένη. Αν βάλετε κρεμμύδι ή άλλα λαχανικά, μαγειρέψτε τα πρώτα.

Ιδέες για έξτρα γεύση

Αν θέλετε να ανανεώσετε τη γεύση της πίτας σας, μπορείτε να προσθέσετε:

  • Σοταρισμένο κρεμμύδι ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Μανιτάρια σε φέτες
  • Κυβάκια ζαμπόν ή μπέικον
  • Μαλακό τυρί (μοτσαρέλα, κασέρι, φέτα)
  • Βραστό αυγό ψιλοκομμένο
  • Σπόρους (π.χ. σουσάμι ή λιναρόσπορο) στην επιφάνεια