Μελομακάρονα
Μελομακάρονα/Φωτογραφία: Shutterstock
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Πώς πήραν το όνομά τους τα μελομακάρονα -Η ιστορία που δεν ήξερες


Ναι, τα μελομακάρονα είναι ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το γλυκό που αγαπούν και τρώνε με τα μανίας οι περισσότεροι για να νιώσουν την γλύκα των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα οι γλυκές απολαύσεις έχουν τον πρώτο λόγο και ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που τρώνε μελομακάρονα και σε αυτούς που προτιμούν τους κουραμπιέδες.

Εμείς θα σταθούμε στα μελομακάρονα και θα μάθουμε την ιστορία τους. Από πού άραγε βγήκε η λέξη μελομακάρονο;

Οσο και αν το μυαλό πάει προς Ιταλία μεριά, τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» που σημαίνει «νεκρώσιμο δείπνο», όπου μακάριζαν τον νεκρό και το οποίο δείπνο είχε ως βάση τα ζυμαρικά.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την «ψυχόπιτα», δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα και το μέγεθος του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο μοίραζαν στους συγγενείς μετά την κηδεία.

Στους νεότερους χρόνους όταν η μακαρία περιλούστηκε με μέλι ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή της μακαρίας σε μελομακάρονο έγινε στα βυζαντινά χρόνια, καθώς οι Μικρασιάτες είναι αυτοί που καθιέρωσαν τα μελομακάρονα ως γλύκισμα του δωδεκαημέρου με το όνομα «φοινίκια».

SHARE