supper clubs
Φωτογραφία: Instagram/ @leonbarre
13|05|2023 09:00
SHARE
SUPPER CLUBS

Supper Clubs: Η νέα γαστρονομική τάση της πόλης που συνδυάζει φαγητό και κοινωνικοποίηση -Τα τρία αθηναϊκά


Supper clubs ή αλλιώς λέσχες δείπνου ονομάζεται η νέα μόδα στη γαστρονομία. Όχι, αυτή τη φορά δεν μιλάμε για πανάκριβα εστιατόρια, αλλά για ιδιωτικές, ως επί το πλείστον, συναθροίσεις σε σπίτια, στη φύση, σε ταράτσες, γκαλερί, εργαστήρια κεραμικής και όπου αλλού μπορεί να βάλει ο νους σας, που γίνονται συνήθως μεταξύ αγνώστων, ενθαρρύνοντας την κοινωνικότητα.

Το φαγητό άλλωστε μας ενώνει και αυτή η νέα μόδα, που ξεκίνησε από το εξωτερικό, έφτασε και στη χώρα μας, αποκτώντας σταδιακά τους δικούς της θαυμαστές. Αυτά τα δείπνα ως επί το πλείστον θυμίζουν τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, που διοργανώνονται σε γιορτές, μόνο που εδώ οι συνδαιτυμόνες δεν συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος. Στην ουσία, θα λέγαμε ότι μιλάμε για pop up εστιατόρια, ή καλύτερα γαστρονομικά spots, που στόχο έχουν να ενώσουν τους άγνωστους κατοίκους της πόλης.

Tο μενού δεν είναι σταθερό, ποικίλει ανάλογα την εποχή, και το dress code κινείται από χαλαρό ντύσιμο μέχρι οσκαρική εμφάνιση, πράγμα για το οποίο θα είστε ενήμεροι από πριν. Μην ανησυχείτε: δεν θα βρεθείτε στη δύσκολη θέση να εμφανιστείτε με τουαλέτα και   σμόκιν, ενώ οι υπόλοιποι θα κυκλοφορούν με τις φόρμες τους. Το μόνο που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι χιούμορ, καλή διάθεση και κυρίως ανάγκη για κοινωνικοποίηση.

Τα αθηναϊκά supper clubs

Μία από τις πιο γνωστές ομάδες στην πόλη μας, που εξειδικεύεται στα suppers είναι ο «Καλός Αέρας». Σε μία καλόγουστη μονοκατοικία στην Ηλιούπολη, ο Χρήστος Ελευθεριάδης συγκεντρώνει μικρές ομάδες και μαγειρεύει, φροντίζοντας εκ των προτέρων να δημοσιεύει το μενού της βραδιάς, που κυμαίνεται από έθνικ σπεσιαλιτέ μέχρι ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Η νύχτα εξελίσσεται συνήθως συνοδεία μουσικής και ό,τι ήθελε προκύψει. Μάλιστα, αν ο καιρός είναι καλός, το δείπνο μπορεί να γίνει στη βεράντα με τις φερ φορζέ πολυθρόνες να μας μεταφέρουν σε περασμένες δεκαετίες, τότε που να γνωρίζεις κόσμο ήταν σαφώς πιο εύκολο. Για να πάρει κανείς μέρος στα δείπνα του «Καλού Αέρα», το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δηλώσει έγκαιρα τη συμμετοχή του στη σελίδα στο Ιnstagram.

Δεύτερη ομάδα, το «Πούλμαν», που δεν έχει σταθερή βάση, αλλά μετακινείται διαρκώς εξ ου και η ονομασία του. Οι συναντήσεις γίνονται άλλοτε στα σπίτια των διοργανωτών -του Κώστα Παρδάλη, που είναι και σεφ, και της αρχιτέκτονας και παθιασμένης foodie Χρύσας Πετροχείλου- άλλοτε σε εργαστήρια κεραμικής, ακόμη και σε μαγειρεία, τα οποία μεταμορφώνονται κυριολεκτικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Και επειδή ο Κώστας είναι επαγγελματίας της εστίασης, εδώ τα δείπνα έχουν άρωμα συνήθως υψηλής γαστρονομίας, αλλά πάντα σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Μερικές φορές διοργανώνονται και ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις, οπότε μιλάμε για μία κανονική εκδρομή. Κι εδώ δηλώνουμε συμμετοχή μέσω των social media και παίρνουμε το εισιτήριό μας για μία διαδρομή εντελώς διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Για τους πιο τολμηρούς, μια ακόμα επιλογή  είναι το «Paradiso», δημιούργημα της Καβίτα Χάρλεϊ, μιας δημιουργικής Αμερικανίδας από την Καλιφόρνια, που έχει ζήσει στη Σικελία και στο Βερολίνο μέχρι που βρήκε το λιμάνι της στη χώρα μας. Εδώ, υπάρχει ένα στοιχείο έκπληξης, καθώς οι καλεσμένοι δεν ξέρουν το μέρος της εκδήλωσης, το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν την προκαθορισμένη συνάντηση. Η συμμετοχή γίνεται όπως και παραπάνω, αλλά θα σας ρωτήσουν αν προτίθεστε να κάνετε το δείπνο στο δικό σας χώρο. Οπότε, ίσως έχετε την ευκαιρία, αν το επιθυμείτε, να γίνετε οι οικοδεσπότες της βραδιάς. Μια από τα πιο ευφάνταστες βραδιές του «Paradiso» διοργανώθηκε στον χώρο του 10 ΑΜ lofts, που το event περιλάμβανε και μια καλλιτεχνική δραστηριότητα: ελεύθερο σχέδιο με ημίγυμνα μοντέλα.

Αν λοιπόν είστε από αυτούς που δυσκολεύονται να κάνουν νέες γνωριμίες και καινούργιες παρέες, τα supperclubs είναι η λύση, που και τον ουρανίσκο σας θα ικανοποιήσει και σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους θα σας φέρει. Και ποιος ξέρει μπορεί σε ένα από αυτά, να βρείτε έναν φίλο ζωής ή έναν ξαφνικό έρωτα... Γιατί εδώ το φλερτ όχι απλώς δεν απαγορεύεται, αλλά σχεδόν επιβάλλεται...





SHARE