Κρύος εσπρέσο latte με πάστα χουρμά και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για κρύο καφέ με πάστα χουρμά και γάλα καρύδας -Μια εναλλακτική, εξωτική ιδέα που σπάει τη μονοτονία

Χωρίς ζάχαρη και ζωικό γάλα φτιάχνουμε στο σπίτι τον αγαπημένο μας καφέ σε μια ιδιαίτερη εκδοχή.

Ο καφές είναι απόλαυση, όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, όπως και στο φαγητό, ακόμα και τον αγαπημένο σου να απολαμβάνεις κάθε μέρα, και μάλιστα παραπάνω από μία φορές, κάποια στιγμή μοιραία θα τον βαρεθείς. Η αλήθεια είναι ότι εκτός σπιτιού έχουν άπειρες εναλλακτικές αφού τα μαγικά χέρια των barista μπορούν να δημιουργήσουν, με την πληθώρα υλικών και τεχνικών που έχουν στη διάθεσή τους, δεκάδες βερσιόν του αγαπημένου ροφήματος. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε στο σπίτι και θέλουμε κάτι που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Ευτυχώς και στο σπίτι οι επιλογές μας είναι πλέον πολλές και διαφορετικές αφού μπορούμε με ειδικό εξοπλισμό να φτιάξουμε από φρέντο εσπρέσσο και καπουτσίνο μέχρι cold brew και εσπρέσσο τόνικ. Βέβαια αν δεν έχουμε διάθεση για παιδέματα και πολύωρες αναμονές μπορούμε απλά να παίξουμε με λίγο πιο «περίεργα» υλικά που έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας ή βρίσκουμε εύκολα παντού στην αγορά. Όπως για παράδειγμα στην παρακάτω συνταγή που το μόνο που κάνουμε είναι να αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με πάστα χουρμά και να χρησιμοποιούμε γάλα καρύδας φτιάχνοντας έναν, τροπικό θα λέγαμε, κρύο latte.

Κρύος εσπρέσο latte με πάστα χουρμά και γάλα καρύδας / Φωτογραφία: Shutterstock

Κρύος latte με πάστα χουρμά και γάλα καρύδας

Υλικά για 1 ποτήρι

  • 2 δόσεις εσπρέσο
  • πάστα χουρμά
  • 120 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τον εσπρέσο και ρίχνουμε μέσα όση ποσότητα πάστας χουρμά θέλουμε (σαν να προσθέταμε ζάχαρη), ανάλογα με το πως πίνουμε τον καφέ μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουταλάκι ώστε να λιώσει τελείως η πάστα μέσα στον ζεστό καφέ ή το χτυπάμε καλά στη φραπιέρα. Προσθέτουμε μπόλικα παγάκια (τουλάχιστον 4-5 μεγάλα) και απογεμίζουμε με το γάλα καρύδας.  

Tip

Η πάστα χουρμά είναι όσο γλυκιά είναι και η ζάχαρη αλλά σαφώς πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, Κάλιο, Φώσφορο και Βιταμίνη B6. Ως εναλλακτικό γλυκαντικό μπορεί να την αντικαταστήσει πλήρως όχι μόνο στον καφέ αλλά και στη ζαχαροπλαστική.