Ντολμαδάκια γιαλαντζί / Φωτογραφία: Shutterstock

Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Η αυθεντική συνταγή της γιαγιάς από τα κυριακάτικα τραπέζια

Ακολουθώντας μια κλασική συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί φτιάχνουμε χειροποίητες μπουκιές με γεύση παράδοσης.

Παραδοσιακά και πεντανόστιμα τα ντολμαδάκια γιαλαντζί συνοδεύονται από έναν «μεγάλο μύθο»: ότι είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτούν που μόνο οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας μπορούν να καταφέρουν να τα κάνουν τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι τα ντολμαδάκια θέλουν τον τρόπο τους για να γίνουν σωστά και ότι το μεγάλο μυστικό είναι στο τύλιγμα το οποίο, κακά τα ψέματα, θέλει εξάσκηση για να πετύχει. Για να είμαστε όμως απολύτως ειλικρινείς καλό θα είναι να ομολογήσουμε ότι πιθανόν να μην έχουμε καθίσει ποτέ με υπομονή να μάθουμε ακριβώς πως γίνονται επειδή δεν είχαμε τον χρόνο, τη διάθεση ή τη σωστή καθοδήγηση. Εδώ που τα λέμε είναι σίγουρα πιο εύκολο να τα απολαμβάνουμε έτοιμα από μαμάδες και γιαγιάδες ή έστω να τα αγοράζουμε από εκείνους που εμπιστευόμαστε και ξέρουν καλά την τέχνη τους.

Επειδή όμως η ικανοποίηση που νιώθουμε κάθε φορά που καταφέρνουμε να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας κάτι νόστιμο που φτιάξαμε μόνοι μας δεν ανταλλάζεται με τίποτα σας δίνουμε αναλυτικά τη διαδικασία:

Ντολμαδάκια γιαλαντζι / Φωτογραφία: Shutterstock

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά για 4 μερίδες

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο 
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει βουτάμε τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Παραδοσιακό τύλιγμα ντολμά με το χέρι / Φωτογραφία: Shutterstock

Γέμισμα-τύλιγμα-μαγείρεμα: Στρώνουμε μια βαθιά κατσαρόλα με αμπελόφυλλα μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος της και ξεκινάμε με τα υπόλοιπα να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο, το τοποθετούμε μπροστά μας πάνω σε ένα μεγάλο πιάτο ή ξύλο κοπής με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη θαμπή προς τα πάνω. Κόβουμε το κοτσάνι και βάζουμε στο κέντρο της βάσης 1 κ.γ. από τη γέμιση. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το κομμάτι του αμπελόφυλλου που περισσεύει από κάτω προς τα επάνω. Διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σφιχτά.

Βάζουμε το έτοιμο ντολμαδάκι στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τοποθετώντας τα ντολμαδάκια κυκλικά, μέχρι να τελειώσουν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα πιέζει και να μη διαλυθούν στο βράσιμο. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση το φαγητό και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή). Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, να απορροφηθεί το νερό και να μείνουν με το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να χλιάνουν για 15-20 λεπτά και να σφίξουν λιγάκι για να μη διαλυθούν στο σερβίρισμα. Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.