Γαλοπούλα γεμιστή
Φωτογραφία: Shuttertock
ΝΥΕ

Συνταγή για παραδοσιακή γαλοπούλα γεμισμένη με κιμά, ρύζι, κάστανο και κουκουνάρι


Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της στο γιορτινό τραπέζι και γίνεται νοστιμότερη με πλούσια γέμιση.

Τις γιορτινές ημέρες είναι μια ωραία αφορμή να βρεθούμε στο τραπέζι τόσο με τις οικογένειες μας όσο και με τους φίλους μας και να απολαύσουμε νόστιμα φαγητά και εκλεκτά κρασιά.

Η γαλοπούλα είναι ένα από τα φαγητά που έχει συνδεθεί με το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές με πλούσια γέμιση -συνήθως με ξερά φρούτα.

Στο δικό μου σπίτι ακολουθούμε μια συνταγή για παραδοσιακή γαλοπούλα με γέμιση από την προγιαγιά μου, η οποία καταγόταν από το Βουκουρέστι και ήταν εξαιρετική μαγείρισσα. Η δική μας γέμιση έχει κιμά, ρύζι, κάστανα και κουκουνάρι και είναι ελαφριά και πάρα πολύ νόστιμη δίνοντας γεύση στο στεγνό κρέας που ούτε ή άλλος έχει η γαλοπούλα.

Κάθε χρόνο φτιάχνω τη συγκεκριμένη γεμιστή γαλοπούλα για το τραπέζι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ένα φαγητό που έχουν αγαπήσει πολύ οι φίλοι μου και σε κάθε γιορτινό τραπέζι βρίσκει πάντα τη θέση της.

Η μόνη προσθήκη που έχω κάνει στη παραδοσιακή συνταγή της προγιαγιάς μου είναι πως αλείφω όλο τη γαλοπούλα με μαρμελάδα κάστανο για να έχει πιο νόστιμη γεύση η πέτσα. Την ψήνω πάντα μέσα στη γάστρα με πατάτες baby περιχύνοντας χυμό πορτοκαλιού.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα- ιδανικά να έχει μέσα θερμόμετρο
  • 2 πακέτα κάστανα βρασμένα
  • 1 πακέτο κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1/4 μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
  • μαρμελάδα κάστανο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα καίω το λάδι και ρίχνω τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για να τσιγαριστούν. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτω λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι κι αφήνω το κιμά να πάρει μια βράση. Έπειτα ρίχνω τα κάστανα, το κουκουνάρι και το ρύζι για περίπου 20 λεπτά.

Αφού έχω πλύνει πολύ καλά τη γαλοπούλα βάζω μέσα στη κοιλιά της τη γέμιση. Την αλείφω πολύ καλά σε όλα τα σημεία με μαρμελάδα κάστανο και την τοποθετώ στη γάστρα. Τη ψήνω συνήθως στον αέρα στους 180 βαθμούς, τις ίδιες ώρες με κιλά της -για παράδειγμα μια γαλοπούλα 4 κιλών την ψήνω 4 ώρες.





SHARE