Συνταγή για σούπα γλυκοπατάτας -Νόστιμη και θρεπτική, ό,τι πρέπει για τον βροχερό καιρό
Οι πολύτιμες για τον οργανισμό μας γλυκοπατάτες γίνονται το τέλειο βασικό υλικό για την πιο λαχταριστή σούπα.
Όταν βρέχει το μόνο πράγμα που μπορεί να μας φτιάξει τη μέρα είναι μια πλούσια, χορταστική σούπα. Πρόκειται για ένα φαγητό που όχι μόνο μας ζεσταίνει αλλά μας προσφέρει και αυτή την comfort αίσθηση που έχουμε ανάγκη κάθε φορά που καιρός χαλάει. Άλλωστε οι σούπες είναι ένα σοφό φαγητό που με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών μπορούν να μας ενυδατώσουν, να μας δυναμώσουν και να μας ανεβάσουν τη διάθεση θρέφοντας παράλληλα το σώμα και την ψυχή. Οι συνταγές τους είναι άπειρες και οι παραλλαγές τους ατελείωτες και αυτό τις κάνει εύκολες αφού μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τις φτιάξουμε επιτόπου με ό,τι έχουμε στο σπίτι. Από λαχανικά, ρύζι, όσπρια και ζυμαρικά μέχρι κρέας, ψάρι και θαλασσινά. Και φυσικά διάφορα μυρωδικά.
Παρακάτω σας δίνουμε μια εύκολη ιδέα με γλυκοπατάτα, βασικά λαχανικά και μπόλικα μπαχαρικά. Πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας χορτάσει ενώ οι βιταμίνες Α, C και B θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας. Χάρη στο Κάλιο, το Μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει όχι μόνο η γλυκοπατάτα αλλά και τα μπαχαρικά θα σας χαλαρώσει και θα βοηθήσει τον οργανισμό αποτοξινωθεί διατηρώντας ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου του. Όσο για τη γεύση της, είναι τόσο απολαυστική, που δεν θα καταφέρετε να μείνετε στο ένα πιάτο, σας το εγγυώμαι.

Σούπα γλυκοπατάτας
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- μια πρέζα κανέλα
- μια πρέζα γαρίφαλο
- μια πρέζα πάπρικα, γλυκιά ή καυτερη
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. μαλακή φέτα, χοντροτριμμένη
- ½ φλ. κολοκυθόσποροι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι και τα καρότα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Βράζουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Αφαιρούμε τη δάφνη και λιώνουμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή τμηματικά στο μούλτι. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγη φέτα, πάπρικα και κολοκυθόσπορους.
Tips
-Για να γίνει η σούπα σας εντελώς ομοιογενής και βελούδινη, χωρίς καθόλου κομματάκια μπορείτε να την περάσετε και από μια ψιλή σίτα.
-Συνδυάστε την με κρουτόν σκόρδου ή χοντροσπασμένα κρίθινα παξιμάδια, της πάνε πολύ.