3 εύκολες και λαχταριστές συνταγές για πατατοσαλάτες -Μας δίνουν ενέργεια και μας κρατάνε όλη μέρα
Οι αγαπημένες μας πατάτες γίνονται η τέλεια βάση για τις πιο χορταστικές σαλάτες.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας για ενέργεια σε καθημερινή βάση. Επίσης, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς περιέχουν φυτικές ίνες ενώ λόγω τις βιταμίνης C και του Καλίου αποτοξινώνουν τον οργανισμό και ρυθμίζουν την καρδιά.
Όλοι τις προτιμούμε τηγανητές λόγω της υπέροχης γεύσης τους. Ωστόσο, οι τηγανητές εκτός από ενέργεια μας γεμίζουν και λιπαρά. Σχετικά με αυτό οι ειδικοί της διατροφής λένε όταν οι πατάτες είναι βραστές ή ψητές διατηρούν καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά οπότε γενικά καλό είναι να τις προτιμάμε. Κι αν σκέτες σας φαίνονται βαρετές (δεν σας φαίνονται, είναι κιόλας), τότε κάντε τις σαλάτα και θα αλλάξετε άποψη. Παρακάτω σας δίνουμε τρεις εναλλακτικές για να δώσετε μια άλλη διάσταση, πιο ενδιαφέρουσα και χορταστική διάσταση στις βραστές πατάτες με υλικά που έχετε στο σπίτι και συνδυασμούς που γίνονται εύκολα.
Βραστές πατάτες με φέτα και πράσινες ελιές
Υλικά για 2 μερίδες
- 500 γρ. πατάτες, βρασμένες και χοντροκομμένες
- 50 γρ. φέτα, χοντροκομμένη
- 1 φλ. πράσινες ελιές, σε ροδέλες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το λεμόνι. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, το μείγμα του λαδιού και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Tip: Αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε τριμμένη γραβιέρα ή κάποιο άλλο ελληνικό τυρί με δυνατή γεύση (π.χ. καπνιστό κασέρι).

Ψητές γλυκοπατάτες με μαρούλι και βινεγκρέτ ταχίνι / Φωτογραφία: Shutterstock
Ψητές γλυκοπατάτες με μαρούλι και βινεγκρέτ ταχίνι
Υλικά για 2 μερίδες
- 500 γρ. γλυκοπατάτες, ψημένες και χοντροκομμένες
- 50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 1 χούφτα μαρούλι, χοντροκομμένο
- ½ αγγούρι, σε λεπτές ροδέλες
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 κ.σ. ταχίνι
- ¼ κ.γ. πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ταχίνι και το ξίδι. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, το μείγμα του λαδιού, μπόλικο αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Tip: Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα με πρωτεΐνη μια νόστιμη επιλογή είναι να βάλετε 2 φέτες ψιλοκομμένο μπέϊκον (κατά προτίμηση σωταρισμένο).

Baby πατάτες με ρόκα και αντζούγιες / Φωτογραφία: Shutterstock
Baby πατάτες με ρόκα και αντζούγιες
Υλικά για 2 μερίδες
- 500 γρ. baby πατάτες, σε χοντρές ροδέλες
- 50 γρ. αντζούγιες
- 2 χούφτες baby ρόκα
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tip: Για επιπλέον ένταση στη γεύση της σαλάτας και άρωμα που της ταιριάζει μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά μια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη.