Φουσίλι με μοτσαρέλα, ντομάτα και ρόκα / Φωτογραφία: Shutterstock

Σαλάτες ζυμαρικών με twist -Τρεις ελαφριές συνταγές για όσους αγαπούν την πάστα

Τρία γρήγορα και υγιεινά πιάτα με ζυμαρικά που τρώγονται ζεστά στο σπίτι αλλά και κρύα στο γραφείο.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους τα ζυμαρικά είναι μια από τις βασικότερες τροφές που είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση (μαζί με το ψωμί, τα δημητριακά κλπ.). Ως πηγή σύνθετων υδατανθράκων δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας ώστε να λειτουργεί σωστά σε κάθε επίπεδο. Ειδικότερα, βοηθούν το πεπτικό σύστημα καθώς περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τα ολικής άλεσης) και ρυθμίζουν το σάκχαρο. Επίσης, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα λόγων των διάφορων βιταμινών του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β3) που περιέχουν ενώ ενισχύουν τα οστά, τους μύες και την άμυνα με μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και κάλιο. 

Κάποτε ίσως να τα είχαμε δαιμονοποιήσει λίγο (έως πολύ): Ότι έχουν πολλές θερμίδες, ότι παχαίνουν κ.ο.κ.. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Άλλωστε το πόσο καλό ή κακό μας κάνει ένα φαγητό έχει να κάνει πάντα με το τρόπο που το μαγειρεύουμε και τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Πρακτικά, τα ζυμαρικά έχουν 130 θερμίδες/ 100 γρ. (μαγειρεμένα). Από εκεί πέρα στο χέρι και στη διάθεσή μας είναι το αν θα τα φάμε σε μεγάλο πιάτο με κοκκινιστό κρέας, μπόλικη σάλτσα και άφθονο τυρί ή αν θα φτιάξουμε μια ανάλαφρη μακαρονοσαλάτα σαν αυτές που σας προτείνουμε παρακάτω.

Φουσίλι με μοτσαρέλα, ντομάτα και ρόκα

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250 γρ. φουσίλι, βρασμένα
  • 250 γρ. μοτσαρέλα μίνι
  • 2 χούφτες baby ρόκα
  • 2 χούφτες ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αποξηραμένο βασιλικό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Tip
Ουσιαστικά αυτή σαλάτα είναι μια παραλλαγή της κλασικής ιταλικής Καπρέζε με ζυμαρικά. Για περισσότερα αρώματα, γεύση και… ιταλικό χαρακτήρα μπορεί να προσθέσετε, αντί για σκέτο ελαιόλαδο και αποξηραμένο βασιλικό, μια κουταλιά πέστο σε κάθε μερίδα.

Φαρφάλε με γαλοπούλα, μανιτάρια και μπρόκολο / Φωτογραφία: Shutterstock

Φαρφάλε με γαλοπούλα, μανιτάρια και μπρόκολο

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250 γρ. φαρφάλε, βρασμένα
  • 100 γρ. γαλοπούλα για τοστ (κατά προτίμηση καπνιστή), σε φέτες ή κομμάτι, χοντροκομμένη 
  • 4 κ.σ. μανιτάρια, λεπτοκομμένα (από κονσέρβα) ή φρέσκα, ελαφρώς σοταρισμένα 2 χούφτες μπρόκολο (φουντίτσες), φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Tips
-Αντί για αλλαντικό μπορείτε να βάλετε ψητό φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλου που μπορεί να σας έχει περισσέψει από άλλο γεύμα.  

-Το μπρόκολο μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, ειδικά αν είναι φρέσκο και ψιλοκομμένο έχει πολύ ωραία γεύση και δίνει ευχάριστη, τραγανή υφή στη σαλάτα. Αν σας φαίνεται σκληρό, περάστε το 2-3 λεπτά από βραστό νερό. 

Πένες με τόνο, σέλερι και γιαούρτι / Φωτογραφία: Shutterstock

Πένες με τόνο, σέλερι και γιαούρτι

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250 γρ. πένες, βρασμένες
  • ½ κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κλωνάρι σέλερι ή σέλινο, χοντροκομμένο 
  • 1 τόνος από κονσέρβα, στραγγισμένος καλά
  • 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από ένα λεμόνι ή μοσχολέμονο (λάιμ)

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Tip
Στη σαλάτα αυτή ταιριάζουν τα πικάντικα στοιχεία οπότε μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα μπούκοβο ή λίγο τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή αποξηραμένο).