Η πιο εύκολη συνταγή για σολομό: Mε σκορδάτο λαδολέμονο, γεμάτος άρωμα και γεύση
Νόστιμος και θρεπτικός, ο σολομός ψήνεται στο πι και φι και γίνεται πεντανόστιμος με ελάχιστα υλικά.
Ο σολομός είναι ένα ψάρι γευστικό και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας καθότι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και B12. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι επειδή μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα, που σε μεγάλη συγκέντρωση είναι τοξικά, καλό είναι να τον καταναλώνουμε με φειδώ. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ψάρι έχει πολλά να μας προσφέρει οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευόμαστε ποιοτικές εκδοχές, ιδανικά βιολογικής καλλιέργειας σε φρέσκια μορφή, και να τις ευχαριστιόμαστε μια στο τόσο.
Ευτυχώς εκτός από το να φροντίσουμε για την πρώτη ύλη δεν έχουμε και πολλά παραπάνω να κάνουμε για να τον απολαύσουμε στο έπακρο. Ο σολομός είναι ένα τόσο πληθωρικό υλικό που δεν χρειάζεται πολλά πολλά για να μετατραπεί σε ιδανικό γεύμα. Ιδού μια συνταγή που τον απογειώνει με ένα απλό αρωματικό λαδολέμονο:

Ψητός σολομός με σκορδάτο λαδολέμονο
Υλικά για 4 μερίδες
- 600 γρ. φιλέτο σολομού με δέρμα, κομμένο στα 4
- 2 μεγάλες πατάτες, σε λεπτές ροδέλες
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αποξηραμένος δυόσμος, τριμμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμέμνο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στο αέρα. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά, εκτός από το ψάρι και τις πατάτες, μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε το ψάρι (με το δέρμα προς τα κάτω) και γύρω γύρω τις πατάτες. Περιχύνουμε με μισό ποτήρι νερό και το λαδολέμονο. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του ψαριού αλλά παραμείνει ζουμερό μέσα και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πράσινη σαλάτα ή λαχανικά ατμού.
Tip
Για έξτρα άρωμα και δροσιά βάλτε φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο) αντί για ξερό και συνδυάστε το φαγητό αυτό με σως γιαουρτιού (με ψιλοκομμένο άνηθο και τριμμένο αγγούρι).
Επίσης, το πάει πολύ το σουσάμι ρίξτε ελάχιστο πάνω στο ψάρι, αμέσως μετά το ψήσιμο και για μια πικάντικη πινελιά, βάλτε λίγο μπούκοβο ( και πάλι μετά το ψήσιμο).