Συνταγή για κεμπάπ κοτόπουλου -Απίστευτη γεύση, με έξτρα πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά
Με φιλέτο κοτόπουλου και μπόλικα μυρωδικά το αγαπημένο μας κεμπάπ γίνεται πιο ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό από το παραδοσιακό διατηρώντας ακέραιη τη γεύση του.
Το κεμπάπ είναι ένα πιάτο με αρώματα Ανατολής γι αυτό και το αγαπάμε πολύ. Συνήθως το απολαμβάνουμε, εκτός σπιτιού, στα εστιατόρια που ξέρουν να χειρίζονται με μαεστρία τους κιμάδες και τα μπαχαρικά. Ή αν επιλέξουμε να μείνουμε μέσα, το παραγγέλνουμε από εξίσου μερακλίδικα ψητοπωλεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν συνηθίζουμε να το μαγειρεύουμε μόνοι μας παρότι πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που μοιάζει πάρα πολύ με τα μπιφτέκια.
Ωστόσο, η ορίτζιναλ εκδοχή του, η πολίτικη, είναι αρκετά πληθωρική σε λιπαρά αφού περιέχει αρνίσιο κιμά από σπάλα και μοσχαρίσιο κιμά από ελιά. Αυτό δεν μας εμποδίζει βέβαια από το να το απολαμβάνουμε, μόνο που αυτή η απόλαυση καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Υπάρχει όμως τρόπος να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, αρκεί να το «πειράξουμε» λίγο. Παρακάτω σας δίνουμε μια συνταγή με κοτόπουλο ή οποία γίνεται εξίσου γευστική με τη βασική ενώ παράλληλα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη και σίγουρα «φτωχότερη» σε λιπαρά.

Κεμπάπ κοτόπουλου
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι
- 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο στο μούλτι
- 1 κ.σ. κατσικίσιο γιαούρτι
- 4 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- 1 κ.γ. σουμάκ
- 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να δέσει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματα των μπαχαρικών. Πλάθουμε ομοιόμορφα 8 κεμπάπ γύρω από ξύλινα καλαμάκια ή μεταλλικές βέργες. Ψήνουμε στο γκριλ, σε δυνατή φωτιά, για 5-7 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά αλλά να μείνουν ζουμερά μέσα. Σερβίρουμε τα κεμπάπ ζεστά με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεμόνι.
Tip
Συνδυάστε τα με φρέσκια κόκκινη σάλτσα, ελαφρώς καυτερή, τους ταιριάζει ιδιαίτερα. Επίσης και το γιαούρτι τους πάει, ειδικά αν είναι ανακατεμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, ξύσμα και χυμό λεμονιού.