Κλαμπ σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί, χούμους, αβοκάντο και μανιτάρια / Φωτογραφία: shutterstock

3 συνταγές για high protein σάντουιτς χωρίς αλλαντικά και τυριά

Φτιάχνουμε το αγαπημένο μας σνακ με πρωτεϊνούχα, μη επεξεργασμένα υλικά.

Το δημοφιλέστερο σνακ των παιδικών μας χρόνων είναι αναμφισβήτητα το τοστ-σάντουιτς. Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο το απολαμβάναμε παντού και πάντα όταν ήμασταν μικροί και φυσικά συνεχίζει να μας λύνει τα χέρια κάθε φορά που πεινάμε. Φτιάχνεται με λίγα υλικά σε χρόνο μηδέν και κυρίως δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις γι αυτό το αγαπάμε τόσο.

Κάποτε το φτιάχναμε με ζαμπόν, τυρί, άντε και ντομάτα για να κάνουμε τη διαφορά και να προσθέσουμε και κάποιο λαχανικό μέσα ώστε να το κάνουμε πιο υγιεινό. Βέβαια όταν θέλαμε να το ενισχύσουμε γευστικά βάζαμε μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά. Τώρα που ζούμε στην εποχή της πρωτεΐνης και των πολλών και διαφορετικών διατροφικών φιλοσοφιών τα τοστ-σάντουιτς έχουν εξελιχθεί πολύ και μπορούν να γίνουν κάλλιστα πλήρη γεύματα, γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε συνδυασμούς οι οποίοι αντικαθιστούν τα υπερεπεξεργασμένα υλικά (αλλαντικά και τυριά) με υγιεινά προϊόντα που καλύπτουν ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Κλαμπ σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί, χούμους, αβοκάντο και μανιτάρια

Το πολύσπορο ψωμί και το χούμους περιέχει από 8% πρωτεΐνη το καθένα ενω το αβοκάντο και τα μανιτάρια έχουν 2% και 3% πρωτεΐνη αντίστοιχα.

Υλικά για ένα κλαμπ

  • ½ φλ. μανιτάρια, λευκά ή πλευρώτους
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φέτες πολύσπορο ψωμί, γερμανικού τύπου
  • 2 κ.σ. χούμους
  • μια πρέζα μπούκοβο
  • ½ αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
  • ½ ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • 1 χούφτα φύτρες

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Παίρνουμε τη μία φέτα του ψωμιού και αλείφουμε πάνω ομοιόμορφα το χούμους. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα του ψωμιού και από πάνω στρώνουμε τη ντομάτα, το αβοκάντο και τις φύτρες. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε με το τρίτο ψωμί. Πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω, στερεώνουμε τις δύο πλευρές με οδοντογλυφίδες, κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.

 Σάντουιτς με καλαμποκίσιο ψωμί χωρίς κόρα, καγιανά και πάστα ελιάς / Φωτογραφία: shutterstock

Σάντουιτς με καλαμποκίσιο ψωμί χωρίς κόρα, καγιανά και πάστα ελιάς

Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ενώ στα 100 γρ. καλαμποκίσιου ψωμιού περιέχονται 7 γρ. πρωτεΐνης.

Υλικά για 2 σάντουιτς

  • 4 φέτες καλαμποκίσιο ψωμί χωρίς κόρα
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • μια πρέζα ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.γ. πάστα ελιάς, μαύρης ή πράσινης

Εκτέλεση
Καγιανάς: Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ντομάτα. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και ρίχνουμε τα αυγά. αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα αυγά και να σφίξει το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Απλώνουμε την πάστα ελιάς σε δύο φέτες ψωμί, βάζουμε τον καγιανά και σκεπάζουμε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιύ. Ψήνουμε για λίγο στην τοστιέρα μέχρι να ροδίσει το ψωμί απ' έξω και σερβίρουμε.

Γλυκό τοστ με φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα βατόμουρο και μαύρη σοκολάτα / Φωτογραφία: shutterstock

Γλυκό τοστ με φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα βατόμουρο και μαύρη σοκολάτα

Το 25% του φιστικοβούτυρου είναι πρωτεΐνη και από τα 100 γρ. μαύρης σοκολάτας τα 8 γρ. είναι πρωτεΐνη.

Υλικά για ένα τοστ

  • 2 τετράγωνες φέτες σταρένιου ψωμιού ή μπριός
  • 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο
  • 1 κ.σ. μαύρη σοκολάτα, τριμμένη

Εκτέλεση
Απλώνουμε ομοιόμορφα όλα τα υλικά πάνω στο ψωμί, σκεπάζουμε και πιέζουμε ελαφρά. Ψήνουμε στον φούρνο για 2-3 λεπτά στον αέρα στους 180 ο C μέχρι να ροδίσει. Κόβουμε και σερβίρουμε ζεστό.