Συνταγή για τιραμισού με γιαούρτι, μέλι και chia –Απολαυστικό σαν το αυθεντικό, γρήγορο και υγιεινό
Μια εύκολη παραλλαγή του διάσημου ιταλικού γλυκού τιραμισού που μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα και σε καθημερινή βάση.
Αγαπημένο γλυκό όσων έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στον καφέ, το τιραμισού είναι το τέλειο κλείσιμο ενός ωραίου γεύματος ή δείπνου. Η ιστορία της αυθεντικής εκδοχής του ξεκίνησε στην Ιταλία των 60s και σύντομα κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο αφού δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στον φίνο συνδυασμό πλούσιας κρέμας καφέ και αφράτων σαβαγιάρ.
Περνώντας οι δεκαετίες το τιραμισού κυκλοφόρησε σε διάφορες παραλλαγές στα ζαχαροπλαστεία και στα εστιατόρια οι οποίες τις περισσότερες φορές διαμορφώνονταν ανάλογα με τις τάσεις ή τις εμπνεύσεις του εκάστοτε σεφ-ζαχαροπλάστη. Τα τελευταία χρόνια όμως στα social media κυκλοφορούν κάποιες εκδοχές του, εξίσου απολαυστικές με την ορίτζιναλ, οι οποίες περιλαμβάνουν υλικά υψηλής διατροφικής αξίας ενώ δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και ζάχαρη. Ιδού μια εύκολη, γρήγορη και υγιεινή εναλλακτική για να το απολαμβάνετε καθημερινά.

Τιραμισού με γιαούρτι, μέλι και chia
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 κ.σ. καφές εσπρέσο
- 700 ml φρέσκο γάλα
- 1 φλ. σπόροι τσία
- 4 κ.σ. μέλι
- 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα το ζεστό γάλα με τον καφέ. Προσθέτουμε τους σπόρους τσία και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν οι σπόροι και να πήξει το μείγμα. Σε τέσσερα χαμηλά ποτήρια ή ατομικά μπολάκια μοιράζουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το γιαούρτι μέχρι να αφρατέψει και το μοιράζουμε και αυτό στα ποτήρια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο και σερβίρουμε.
Tip: Αντί για μέλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μελάσα ή ζάχαρη καρύδας. Επίσης μπορούμε να βάλουμε κατσικίσιο γιαούρτι ή να κάνουμε το γλυκό μας vegan με φυτικό γιαούρτι.